12 incendii de vegetație într-o singură zi, în Caraș-Severin!

6 incendii de vegetație într-o singură zi pe raza județului

Ieri, 19.02.2019, pompierii militari cărășeni au intervenit pentru lichidarea a 12 incendii de vegetație uscată izbucnite în urma folosirii focului deschis în spații deschise.

În raionul de intervenție al Detașamentului de Pompieri Caransebeș s-au înregistrat 5 astfel de incendii, din care 2 pe raza municipiului Caransebeș și câte unul pe raza localităților Păltiniș, Domașnea și Topleț. În raioanele de intervenție ale Detașamentului de Pompieri Reșița și Secției de Pompieri Oravița s-au înregistrat câte 3 arderi necontrolate de vegetație uscată, pe raza localităților Reșița – 2 și Țerova, respectiv Oravița, Naidăș și Brădișorul de Jos, iar pe raza orașului Moldova Nouă,  una.

Suprafețele pe care s-au manifestat incendiile variază între 10 mp și 2 ha, în total fiind afectate aproximativ 7 ha teren, din care 5000 mp litieră din apropierea DN 58B, între municipiul Reșița și orașul Bocșa.

La Brădișorul de Jos, incendiul s-a extins la 15 stâlpi de lemn folosiți pentru împrejmuirea unui savan, iar la Naidăș pompierii militari au împiedicat propagarea la o gospodărie.

De la începutul anului 2019, până în data de 18.02.2019 inclusiv, pompierii militari au mai intervenit pentru lichidarea a 23 de incendii de vegetație care au afectat cumulat peste 30 ha teren.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență reamintește cetățenilor faptul că acest tip de incendii produce o serie de efecte negative asupra mediului și poate provoca importante pagube materiale prin propagarea la terenurile cultivate și gospodăriile populației, precum și la fondul forestier, mai ales în condiții de vânt care favorizează extinderea acestora.

Pentru a preveni aceste situații, pompierii militari solicită acordarea unei atenții deosebite atunci când se folosește focul deschis în spații deschise și respectarea măsurilor minime de prevenire a incendiilor, în special urmărirea stingerii totale a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Totodată Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin, menționează faptul că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei, conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.