Ziua Mondială a Refugiatului salutată de Ministerul Afacerilor Externe

sursa foto: aljazeera.com

Începând cu anul 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în data de 20 iunie a fiecărui an, în conformitate cu Rezoluţia 55/76 a Adunării Generale a ONU.

România găzduieşte Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, prima instituţie de acest tip din lume, care oferă şedere temporară refugiaţilor aflaţi în nevoie urgentă de evacuare din prima ţară de azil, până la relocarea lor în state terţe. De la înfiinţarea sa în 2008, Centrul a adăpostit peste 2000 de persoane, contribuind la implementarea politicii de protecţie a UNHCR.

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 20 iunie, a Zilei Mondiale a Refugiatului. Această zi este dedicată, în primul rând, curajului, forței și perseverenței de care dau dovadă zecile de milioane de persoane strămutate forțat la nivel global din cauza conflictelor, persecuției și sărăciei. În egală măsură, reprezintă un moment de reflecție asupra riscurilor la care sunt expuşi refugiații în căutarea unei vieți sigure și a unui trai decent pentru ei și familiile lor, dar și asupra provocărilor cărora actorii umanitari trebuie să le facă față pentru a interveni în zonele de conflict și pentru a identifica soluții durabile la problemele refugiaților.

Prin adoptarea, la 19 septembrie 2016, la Summit-ul Adunării Generale a ONU, Declarației de la New York privind Refugiații și Migranții, statele membre ale Organizației Națiunilor Unite au reafirmat principiile protecției refugiaților și s-au angajat să găsească noi modalități de soluționare a celei mai grave crize a refugiaților de la finalul celui de-al doilea război mondial. România urmăreşte activ procesul de implementare a Declarației de la New York  prin participarea şi susţinerea poziţiei României cu ocazia reuniunilor de la ONU pe această temă de mare actualitate, în perspectiva adoptării, în 2018, a Compactului Global pentru Migraţie şi a Compactului Global pentru Refugiaţi.

În forurile multilaterale din care face parte, România a pledat pentru o abordare cuprinzătoare a crizei refugiaților și migranților, care presupune o acțiune concertată a guvernelor, organizațiilor internaționale, instituțiilor financiare internaționale, societății civile și mediului de afaceri, a actorilor umanitari și a celor din domeniul dezvoltării, precum și a societății civile.

România a susținut eforturile întreprinse la nivelul Uniunii Europene pentru promovarea de soluții durabile și eficiente în contextul crizei refugiaților. România contribuie la eforturile de relocare a persoanelor aflate în nevoie de protecție internațională convenite la nivel european și se numără printre principalii susținători ai activității desfășurate de agențiile europene de profil. Un astfel de exemplu îl reprezintă Facilitatea– pentru refugiații sirieni din Turcia, prin intermediul căreia România oferă  adăpost, acces la educație și servicii de bază pentru aceștia.

În același timp, ca donator emergent, România a răspuns favorabil apelurilor internaționale și bilaterale de a sprijini proiecte și inițiative destinate ameliorării situației refugiaților și persoanelor strămutate forțat. În perioada 2015-2016, peste 1,5 milioane de euro au fost acordați de Ministerul Afacerilor Externe în sprijinul acestor proiecte.

Ministerul Afacerilor Externe și-a afirmat în mod consecvent angajamentele luate în acest sens, contribuind la eforturile care vizează asigurarea nevoilor fundamentale și esențiale ale fiecărui refugiat, cum ar fi adăpostul, sănătatea, educația, nutriția și protecția împotriva violenței și abuzului.

Ministerul Afacerilor Externe a sprijinit o serie de iniţiative destinate promovării accesului la educaţie de calitate și dezvoltare de abilitaţi pentru tinerele și tinerii cei mai dezavantajați, în special persoanele strămutate intern și care nu au oportunitatea de a merge la şcoală. Prin susținerea financiară din partea României a unui proiect derulat de UNICEF la Damasc, 30.000 de tinere și tineri vulnerabili au șanse sporite la o viață independentă, 3.000.000 de ghiozdane și manuale școlare au fost distribuite copiilor din Siria și aproximativ 260 de kituri educaționale au fost distribuite pentru 5.040 de copii din Damasc.

În tot acest efort internaţional, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă, încă odată, sprijinul ferm pentru activitatea Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), a agențiilor și organizațiilor umanitare și aprecierea față de profesionalismul și devotamentul de care dau dovadă lucrătorii umanitari prezenți în diverse zone de risc la nivel mondial.

Relaţia de parteneriat cu UNHCR a fost consolidată prin încheierea, la 2 martie 2011, a unui Acord-cadru de cooperare bilaterală, care oferă predictibilitate contribuţiilor naţionale la bugetul agenţiei ONU.

Reclama ta aici