Energia luminii – (O călătorie în viitor) – Invenții românești prezentate la Expoziţia internaţională Expo 2017 Astana

România are o îndelungată tradiție în știința și tehnologia laserilor. Acum 55 de ani, în 1962, o echipă de cercetători condusă de Profesorul Ion Agârbiceanu a proiectat şi a pus în funcțiune cel de-al patrulea laser din întreaga lume, la Măgurele.

Pavilionul României din cadrul expoziţiei internaţionale „Energia viitorului”, care se desfășoară la Astana, Kazahstan, găzduiește timp de trei zile, între 23-25 iunie, o serie de demonstrații tehnice organizate de Universitatea POLITEHNICA din București (UPB).

Astfel, vizitatorii pavilionului au ocazia să participe la demonstrații  interactive oferite de studenții UPB și să vadă modele de roboți construiți de studenții Facultății de Automatică și Calculatoare București și premiate la concursuri internaționale.

Toți vizitatorii interesați au ocazia să afle mai multe informații despre oferta educațională a UPB. De asemenea, Pavilionul României a primit vizita unei delegații a reprezentanților universităților din România. Aceasta a fost condusă de Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, prezent la Astana pentru a participa la o serie de conferințe și întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Educației, președinți și membri ai comisiilor parlamentare și cu rectori ai universităților din Kazahstan.

România este prezentă cu un pavilion național la expoziţia internaţională, „Energia viitorului” care se desfăşoară la Astana, în Kazahstan, în perioada 10 iunie-10 septembrie 2017. Pavilionul este gândit să reprezinte o incursiune în știința si cercetare, precum  şi in cultura României.

Realizat sub conceptul: „Energia luminii – (O călătorie în viitor)”, pavilionul României are ca element central prezentarea proiectului ELI-NP, implementat de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), de la Măgurele.

Proiectul ELI-NP este prezentat la Expoziția internațională ca o dezvoltare științifică și tehnologică aflată la limita cunoașterii umane, reprezentând esența progresistă a României: inventivitatea, creativitatea, orientarea spre viitor, având la bază o solidă tradiție în cercetare.

Acest proiect ştiinţific este cea mai mare investiţie în cercetarea românească și unul dintre cele mai mari din lume. Pe platforma de la Măgurele se dezvoltă și se instalează în prezent cel mai puternic laser din lume care va putea genera o putere echivalentă cu 10% din puterea Soarelui (10 petawați = 10 milioane de miliarde de waţi).

Prin complexitate şi inovaţie, laserul de la Măgurele este parte a ADN-ului ştiinţific românesc, iar ideea centrală, redată la nivel vizual, se referă la evoluţia ţării noastre în domeniul cercetării şi dezvoltării ştiinţifice. Pentru a întregi prezentarea proiectului pentru publicul vizitator, în  pavilion va fi prezentată, în premieră, o machetă a clădirii experimentale ELI-NP, alături de macheta  primului laser dezvoltat în România de către profesorul Ion Agârbiceanu, în 1962.

ELI-NP reprezintă pilonul de fizică nucleară al proiectului pan – european ELI (Extreme Light Infrastructure), implementat de România, Ungaria și Republica Cehă.

ELI a făcut parte încă din 2006 din lista celor 36 de megaproiecte europene în cercetarea științifică, ca proiect al unui centru european și internațional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă. Datorită proprietăților sale unice, această infrastructură multidisciplinară va oferi noi oportunități pentru studierea unor procese unice care apar în interacțiunea lumină-materie și va promova aplicațiile sale în folosul societății. Domeniile în care vor putea fi valorificate rezultatele cercetărilor care se vor realiza la ELI-NP sunt: medicină și farmacie, securitate nucleară, construcția de acceleratoare de particule, știința spațială.

Conceptul cadru al Pavilionului a fost dezvoltat în acord cu tematica generală a expoziţiei dedicată energiei viitorului, la care s-au adăugat o serie de domenii conexe pe care România şi-a propus să le evidențieze: proiectele românești de amploare din domeniul hidroenergetic, contribuția cercetătorilor români la dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii pe plan internaţional, momente ale istoriei științei în România, premiere mondiale (București – primul oraș din lume iluminat cu gaz lampant, Timișoara – primul oraș din Europa iluminat public stradal), prezentări ale patrimoniului cultural şi tradiţional românesc, dar şi ale potenţialului turistic.

În cadrul celor trei luni de expoziţie, vor avea loc o serie de evenimente de promovare economică, misiuni economice multisectoriale, cu scopul dinamizării schimburilor comerciale, prin identificarea de noi oportunităţi de afaceri pe piaţa din Kazahstan. De asemenea, vor avea loc evenimente de prezentare a ofertei educaționale și de promovare turistică.

La expoziția internațională sunt prezente peste 115 ţări şi organizaţii internaţionale. În cele trei luni, organizatorii se așteaptă la peste 5 milioane de vizitatori.

La Expo 2017 Astana, România participă cu un pavilion naţional ce are o suprafaţă de 370 mp.

Calendarul de activităţi care vor avea loc în cadrul pavilionului a avut la bază propunerile ministerelor reprezentate în comisia de organizare, precum şi propunerile patronatelor, asociaţiilor profesionale reprezentate în Consiliul de Export, Camerei de Comerţ bilaterale România-Kazahstan şi Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti şi ale Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii.

Comisia de organizare a participării României la Expo Astana 2017 a avut în componență reprezentanți de la Ministerul Energiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Cercetării și Inovării și Ministerul Culturii și Identității Naționale.