PNL susține prezența mai multor femei în funcții și demnități publice

Comisia Juridică din Camera Deputaților a elaborat un raport prin care propune Plenului aprobarea un proiect de lege, amendat la inițiativa parlamentarilor PNL, prin care principiul egalității de șanse dintre femei și bărbați capătă consistență. Textul amendamentului PNL se referă la faptul că „Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.”

Acest amendament vine din nevoia observată cu ocazia alegerilor locale și generale din anul 2016, când, punerea în aplicare a Legii din 2016 – prin care s-a statuat în sensul că listele de candidați propuși de către partidele politice trebuie să conțină, în procent de 30%, reprezentarea ambelor sexe – a scos la iveală deficiențele acestui act normativ. Astfel, Legea din 2016 nu impune ca locurile considerate ca fiind eligibile să fie repartizate în acest procent între bărbați și femei și, astfel, a permis tot promovarea, cu preponderență, a bărbaților în astfel de demnități.

Practic, PNL încearcă să impulsioneze partidele politice să folosească, în mod corespunzător, resursa umană feminină și să respecte egalitatea de gen impusă prin actele normative adoptate la nivelul anului 2016.

Este nevoie de astfel de reglementări care să susțină prezența femeilor în funcții și demnități publice, pentru că am convingerea că problemele de pe agenda femeilor, probleme care țin de sănătatea femeii, a copiilor, de familiei, de educație, sănătate, se vor regăsi mai curând în preocupările factorilor de decizie atunci când proporția de gen este echilibrată.

Proiectul de lege urmează să intre în perioada următoare în dezbaterea Camerei Deputaților și, ulterior, să primească votul plenului acesteia, în calitate de Cameră decizională.