Praznicul Bobotezei la Moldova Nouă

La 6 ianuarie credincioșii prăznuiesc Botezul Domnului nostru Iisus Hristos, sărbătoare numită și Epifania sau Dumnezeiasca Arătare. Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan pentru a se boteza cu botezul pocainței.

La Moldova Nouă, praznicul a început cu oficierea Sfintei Liturghi în cadrul căreia foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos.

În cuvântul de învățătură  părintele Ionel Prisecaru a precizat: ”Sărbatoarea Bobotezei este amintita din secolul al II lea, la Sfântul Clement Alexandrinul. În primele secole, Boboteaza era sărbătorită împreună cu Nașterea Domnului, pe 6 ianuarie. Începând cu secolul al IV lea, cele două sărbători au fost despărțite”.

Slujba de sfințire a Aghiazmei Mari, a fost săvârșită în fața bisericii în prezența numeroșilor credincioși dornici să primească harul și binecuvântarea Iordanului.

A urmat apoi o procesiune la malul Dunării, unde au fost binecuvântate apele, iar cei curajoși au putut sări în apele Dunării pentru a recupera crucea. Anul acesta crucea a fost recuperată de către credinciosul Olariu Ștefan Ciprian care a oferit-o apoi în dar primarului Adrian Constantin Torma.