Turiști rătăciți în masivul Semenic! Exercițiu comun de cooperare

Ieri, 21.02.2018, începând cu ora 09.50, în staţiunea montană Crivaia a avut loc un exerciţiu în sistem integrat, cu participarea structurilor cu atribuţii în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă. Exerciţiul a simulat o serie de intervenţii specifice pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate pe traseele montane din masivul Semenic. Scenariul exerciţiului a început la ora 10.00, când în urma unui apel 112 s-a semnalat faptul că un grup de turişti s-au rătăcit în pădure pe traseul dinspre Semenic spre Văliug.

Echipele mixte formate din jandarmi, pompieri şi salvamontişti au plecat pe două trasee diferite, deoarece se cunoştea conform scenariului, doar coordonatele zonei în care turiştii s-au rătăcit. În aproximativ o oră şi jumătate prima echipă a ajuns în zona indicată, salvând persoanele rătăcite.
Pentru activitatea de salvare a victimelor unor accidente în zona montană sunt stabilite a acționa în sistem integrat următoarele instituții:
– structurile de specialiști din cadrul unităților de jandarmi;
– structurile de specialiști din cadrul unităților din cadrul I.G.S.U.;
– structurile de salvamont.

”Jandarmeria Montană intervine şi coordonează operaţiunile de căutare-salvare a persoanelor pentru care există confirmarea sigură că starea de sănătate nu le este afectată;de asemenea , derulează, în cadrul acţiunilor de căutare a persoanelor rătăcite sau dispărute, misiuni specifice de identificare a persoanelor implicate şi acţionează ca echipă de prim – răspuns, în apropierea sediului subunităţii de jandarmerie montană pentru asistarea victimei până la constituirea echipelor de salvare.” declară purtatorul de cuvânt al Jandarmeriei Cărășene, Plt.maj. Săndulescu Marius.

Și Prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin a fost prezent la exerciţiul de cooperare pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, la care au participat pompieri, jandarmi, poliţişti, salvamontişti şi membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență Văliug.

Scenariul prevedea două situații diferite: un grup de turiști care s-a rătăcit în încercarea de a coborî de pe Semenic spre Văliug, pe traseul vechiului culoar de telescaun, și un accident între doi schiori, în urma căruia unul dintre cei doi suferă fracturi la membrele inferioare.” declară prefectul județului Caraș-Severin, Matei Lupu.