COD PORTOCALIU de inundații în județ

INHGA a emis o avertizare hidrologică COD PORTOCALIU de manifestare a unor fenomene periculoase în toate bazinele hidro din județul nostru, inclusiv pe afluenții de grad inferior, valabilă pentru perioada 13 iunie, ora 20:00 – 14 iunie, ora 24:00.

Pentru intervalul 13 iunie ora 14:00 – 15 iunie ora 08:00, ANM a emis un COD GALBEN de inundații, descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.

În acest context, prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, a convocat în şedinţă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a stabili măsurile pe care membrii acestuia trebuia să le ia pentru limitarea efectelor unor eventuale evenimente provocate de fenomenele prognozate.

Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin a informat în acest sens toate primăriile din judeţ, care vor asigura permanenţa la sediu pe întreaga perioadă de valabilitate a avertizărilor emise.

Instituţiile cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă apărute în urma inundaţiilor, vijeliilor şi descărcărilor electrice (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, Inspectoratul de Poliţie Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Gl.bg Vasile Zorzor” Caraş-Severin, Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin, secţiile Drumurilor Naţionale Caransebeş şi Orşova, Direcţia Silvică Caraş-Severin, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Caraş-Severin, operatorul de energie electrică) au dat asigurări că sunt pregătite cu personal, materiale şi utilaje în eventualitatea unor intervenţii.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, recomandăm cetățenilor ca pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store sau accesând linkul https://fiipregatit.ro/.