O familie de fermieri din Glimboca s-a reprofilat cu succes pe creșterea vacilor din rasa Angus

Primul nucleu cărășean de vaci Angus a fost adus în România în urmă cu cinci ani la Glimboca. Povestea a început, de fapt, la Cluj, de unde familia Ursulescu a preluat afacerea cu vaci de carne a unui fermier din zonă. Așa au ajuns la Glimboca primele 28 de vaci din rasa Angus.

La vremea respectivă, consiliul de familie a decis că poate fi o afacere sustenabilă, cu muncă mai puțină și profit mai mare, spune doamna Ursulescu.

“Sunt niște animale care ar putea să ne dea un exemplu de viață și să ne învețe cum să trăim și noi. Sunt de echipă. Și vă dau un singur exemplu. Atunci când sunt în pericol și sunt pe câmp, sunt atacate, nu fug ci se unesc și luptă”, spune proprietara fermei.

Anul acesta, vara a venit mai devreme astfel că familia Ursulescu și-a trimis vacile la munte, pentru că această rasă preferă mai degrabă răcoarea muntelui și traiul în sălbăticie.

“Sunt animale care suportă mai greu căldura, rezistă la frig și se regăsesc în această natură pentru că sunt semisălbatice. Peste vară, pădurea comunei Glimboca, undeva deasupra Poienii Mărului. Facem cam trei zile până acolo. Încă mai facem transhumanță și este o plăcere. În momentul în care mă duc pe munte și văd cât s-au făcut și ce fericite sunt, sunt și eu fericită pentru că fără să le iubești și fără un pic de optimism, nu reușești”, spune fermiera.

Calitatea cărnii de Angus este căutată și apreciată în întreaga Europă. Din păcate, mai puți în România unde tot ceea ce înseamnă tineret bovin pentru carne se vinde la grămadă, indiferent de rasă. Totul se vinde viu și mai apoi se exportă pentru că punctele de sacrificare sunt practic inexistente.

“Deocamdată livrăm doar în viu. Gustul este altul, colesterolul este aproape absent.  În viitor, cu certificatul acesta de bio, va înțelege ce ia și ce pune pe masă clientul”, mai spune proprietarea fermei de vaci.

Prețul propus și subvențiile acordate de statul român este în măsură să mulțumească familia Ursulescu. Povestea fermierilor de la Glimboca mai scoate o dată în evidență, atunci când vorbim despre profit, diferența foarte mare dintre ceea ce înseamnă produsul brut și cel finit.

Sursă: radiotimisoara.ro

Reclama ta aici!

  • INCredibleIT.ro-300x250.jpg