Cea mai veche moară de la Rudăria este salvată

“Ambulanța pentru Monumente Banat” încearcă să salveze Moara Îndărătnica de la perete de la Rudăria.

Este vorba despre una dintre cele mai vechi mori de la Rudăria, aflată într-o stare avansată de degradare. Abandonată în urma unei viituri care a spulberat alte mori mai tinere și mai zdravene, moara Îndărătnica a hotărât să reziste până când va putea să macine din nou făină.

Voluntarii se află, în aceste zile, în comuna Eftimie Murgu, la complexul de mori de apă tradiționale, afectate nu doar de timp, ci şi de viiturile din anii trecuţi. Intervenţia presupune, în principiu, înlocuirea învelitorii foarte degradate din şindrilă. Alături de tineri lucrează şi un meşter şiţar din sat. Intervenţia este sprijinită de primăria Eftimie Murgu.

“Intervenția constă în schimbarea acoperișului din șindrilă cu o șindrilă făcută de meșterii locali, după tehnologia veche. Celelalte elemente de interior, care sunt degradate aproape complet, vor fi refăcute pe baza tehnicii vechi și numai din lemn”, spune primarul comunei Eftimie Murgu, Mihai Vlădia.

„Ambulanţa pentru Monumente Banat” îşi propune să pună în siguranţă prin intervenţii de urgentă a monumentelor, pregătindu-le pentru o ulterioară restaurare.

„Ambulanţa pentru Monumente Banat”, un proiect născut în 2018, fiind un lăstar al proiectului cu acelaşi nume, care face intervenţii de urgenţă, salvând de câţiva ani buni, monumente în Transilvania și care-și propune să se extindă gradual la nivelul întregii ţări.

Sursă: radiotimisoara.ro