Noua lege a Asociatiilor de poprietari intra in vigoare luna viitoare! Ce atributii vor avea administratorii de bloc si conditii trebuie sa indeplineasca

Schimbarile cu privire la atributiile care vor intra in vigoare in luna septembrie, in activitatea administratorilor de bloc, vor viza inclusiv conditiile in care o persoana poate deveni administrator de bloc si activitatea acestora.

Noua lege a asociatiilor, respectiv Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor, se va aplica din 28 septembrie 2018. Dupa cum stipuleaza noua lege, administrarea unui imobil va putea fi facuta de catre o persoana fizica, o persoana fizica autorizata sau o firma specializata. Angajarea administratorilor de bloc va putea fi facuta in baza unui contract individual de munca sau a unuia de prestari servicii.

 

In prezent, angajarea unui administrator de bloc se poate face doar in baza unui contract de munca. Mai exact, din septembrie 2018, o persoana care doreste sa desfasoare activitatea de administrator de bloc va avea la dispozitie 12 luni (pana in 28 septembrie 2019) pentru a obtine un certificat de calificare profesionala. Persoana care doreste sa devina administrator de bloc va trebui sa obtina, de la primarul localitatii in care se afla blocul, un atestat al calitatii de administrator de imobile, scrie avocatnet.ro.

 

Atestatul se elibereaza in baza certificatului amintit mai sus, si anume cel de calificare profesionala, dar si a cazierului judiciar si a celui fiscal. Atestatul are o durata de valabilitate de patru ani. In imobilele cu pana la zece apartamente, presedintele asociatiei de proprietari poate ocupa si functia de administrator, dar doar daca acest lucru este decis in cadrul adunarii generale.
Legea nr. 196/2018 stabileste si ca administratorul are obligatia de a gestiona fondul de rulment si fondul de reparatii. Mai exact, documentul va obliga asociatia de proprietari sa stabileasca valoarea fondului de rulment si a celui de reparatii si cota de participare a fiecarui proprietar la fiecare dintre aceste doua fonduri. Acelasi document stabileste ca administratorul va fi obligat sa calculeze, sa intocmeasca si sa afiseze la avizier lista cu cheltuielile lunare de intretinere. Aceasta lista se va intocmi in cel mult cinci zile de la primirea ultimei facturi de la furnizorii de servicii. Pe langa lista cu cheltuielile blocului, administratorul va trebui sa afiseze si veniturile obtinute de asociatie din exploatarea partilor comune (inchirierea unor spatii, antene de telefonie mobila montate pe terasa etc).
O alta noua responsabilitate a administratorului de bloc este cea legata de respectarea normelor de aparare impotriva incendiilor. Mai exact, acestia trebuie sa se asigure ca intrarile/iesirile imobilului si caile de evacuare in caz de incendiu nu sunt blocate de obiecte depozitate in dreptul acestora, mai scrie sursa citata. In cazul in care administratorul cladirii va fi schimbat, vechiul administrator va fi obligat sa transmita, in termen de cinci zile si in baza unui proces-verbal, toate documentele, bunurile si banii pe care le-a administrat, precum si situatia financiar-contabila a asociatiei. Acelasi proces-verbal va contine si seria ultimei chitante eliberate la plata cheltuielilor de intretinere, numele restantierilor, sumele restante, contractele in derulare si platile ce urmeaza a fi facute.