Herculane, capitala culturală a Banatului Montan

Oraşul Băile Herculane este din nou, timp de trei zile, capitala culturală a Banatului Montan. În staţiunea de pe Valea Cernei au debutat marţi, 30 octombrie, Colocviile internaționale NEDEIA – BANATUL VIU LA 2018, manifestare ajunsă în acest an la cea de-a IV-a ediție.

Alături de personalități ale vieții culturale locale, naţionale, dar și din Serbia, Ungaria și Republica Moldova, a fost prezent la festivitatea oficială de deschidere a colocviilor şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu, care a vorbit despre semnificația acestui prestigios eveniment cultural.

Este un moment deosebit, m-am bucurat foarte mult să aud îi vorbind românește pe participanţii de la Chișinău din Republica Moldova, cât și de la Vârșeț din Serbia. Discuțiile au fost foarte interesante și aș dori ca astfel de manifestări să se întâmple cât mai des, ca să putem promova cultura și tradițiile noastre, să putem să arătăm lumii lucrurile frumoase pe care Banatul nostru și țara noastră le au și care neapărat trebuie promovate!”, a fost mesajul prefectului judeţului.

Cea de-a patra ediție a Colocviilor Revistei „Nedeia” ‒ Banatul Viu la 2018 se derulează în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, sub semnul Centenarului Marii Uniri, marcându-l prin tema „Identitate culturală în Anul Centenarului ‒ trecut şi prezent“.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin (CJCPCT CS), în parteneriat cu Centrul Cultural „Nichita Stănescu” Drobeta Turnu Severin.