Peste 800 de mii de persoane vulnerabile din România, victimele Guvernului Dragnea-Dăncilă care le taie finanțarea

Guvernul trebuie să renunțe urgent la intenția, formulată în propunerea de buget pe 2019, de a transfera în sarcina autorităților locale cheltuielile cu asistența socială și să nu lase sute de mii de persoane vulnerabile din România în voia sorții și la mila unor primari care vor avea sau nu bani să le plătească drepturile”, a declarat vicepreședintele PRO România, Gabriela Podașcă.

Solicitarea a fost formulată în cadrul dezbaterii ”Transformarea sistemului social din România”, organizată de PRO România cu participarea partenerilor sociali și a reprezentanților societății civile.

Plata drepturilor bănești exclusiv de către primării va crea un haos generalizat,  instabilitate și nesiguranță în sistemul de asistență socială.

Încărcarea bugetelor și așa insuficiente ale primăriilor cu aceste obligații suplimentare va determina ca lună de lună să existe pericolul ca acești oameni să nu își primească drepturile. De asemenea, va fi practic imposibil de monitorizat de către organismele competente dacă aceste indemnizații sunt plătite integral și la timp, prin simplul fapt că dacă până acum de acest lucru se ocupa Ministerul Muncii, de acum încolo ar trebui verificate sute de primării din toată țara”, a precizat Gabriela Podașcă.

Până în 2020 trebuie să finalizăm procesul de dezinstituționalizare și de dezvoltare a serviciilor în familie și în comunitate. Acest proces merge anevoios și se îndreaptă spre un blocaj al sistemului de asistență socială, în condițiile în care finanțarea este 100% din bugetul local. A sosit momentul să nu mai cârpim sistemul social în România fără a aduce un beneficiu real cetățeanului sau administrației”, a declarat Ștefana Zibileanu, coordonator PRO România Tulcea și directorul Direcției de Asistență și Protecție Socială din cadrul Primăriei Tulcea.

PRO România va propune în perioada următoare un set de politici publice coerente care să așeze sistemul social pe baze corecte, având ca prioritate protejarea și susținerea categoriilor vulnerabile.

Transformarea și modernizarea sistemului social din România înseamnă ca întregul sistem să funcționeze în favoarea beneficiarilor și nu invers așa cum se întâmplă acum. Oamenii cu nevoie speciale trebuie să aibă la dispoziție mecanisme flexibile și proceduri birocratice cât mai simple, astfel încât să poată fi ajutați cu adevărat să se integreze în societate și să ducă un trai decent. Guvernul trebuie să înțeleagă că e vorba de oameni vulnerabili, nu de cifre pe care le poți tăia cum vrei ca să te încadrezi într-un buget”, a mai adăugat Gabriela Podașcă.

La dezbaterea organizată de PRO România au participat reprezentanții Consiliului Național al Dizabilității, Sindicatului Liber al Asistenților Personali ai Persoanelor cu Handicap din București, Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil și SOS Satele Copiilor.