Până la 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza drogurilor

Până la 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza drogurilor ilegale; dar, drogurile nu afectează doar
consumatorii; acestea provoacă familiilor şi celor dragi dificultăţi enorme şi suferinţă.

Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială, inclusiv cea a copiilor, şi pot ruina oportunităţile de educaţie și angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate. Fiecare persoană trebuie să se implice, pentru a proteja tinerii lumii de substanțele periculoase.

Se estimează că, un sfert de miliard de persoane, sau aproximativ 5% din populația adultă a globului, au consumat droguri cel puțin o dată în anul 2015. Chiar mai îngrijorător este faptul că aproximativ 29,5 milioane de consumatori de droguri, respectiv 0,6% din populația adultă a globului, suferă de tulburări cauzate de consumul de droguri.

Aceasta înseamnă că, consumul lor de droguri este nociv înainte de momentul în care aceștia pot prezenta dependență de droguri, și necesită tratament.La nivel global, există un minim estimat de 190.000 de decese premature – în cele mai multe cazuri evitabile – din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor.Impactul teribil al consumului de droguri asupra sănătății poate fi observat și în cazurile legate de HIV, hepatite și tuberculoză. Mai puțin de una din șase persoane cu tulburări cauzate de consumul de droguri beneficiază de tratament în fiecare an, disponibilitatea și accesul la servicii pe baze științifice pentru tratamentul tulburărilor cauzate de consumul de droguri și condițiile asociate acestora, rămân limitate.

Primul pas pentru prevenirea eficientă a consumului de droguri și a altor comportamente riscante este ascultarea cu empatie și atenție.  Majoritatea copiilor și adolescenților nu vor consuma niciodată droguri, iar cei care o fac sunt adesea afectați de vulnerabilități pe care nu le pot controla.

Utilizați metode de prevenire pe baze științifice pentru a aborda vulnerabilitățile reale ale copiilor și tinerilor și pentru a le oferi abilități și oportunități. Programele de prevenire pe baze științifice au fost implementate eficient în întreaga lume, rezultând familii, școli și comunități mai fericite.

ÎN ROMÂNIA

 • Consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalențe de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), față de cele înregistrate în populația generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populația școlară (16 ani).
 • Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România, atât în populația generală, cât și în cea școlară.
 • După canabis, pe poziţia a doua în „topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%.
 • Urmează: cocaină/crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%.
 • Prevalența de-a lungul vieţii a consumului de canabis este de 5,8%, în ultimul an 3,2%, iar pentru consumul din ultima lună prevalența este de 1,4%.
 • Cea mai mică vârstă de debut în consumul de canabis este 14 ani, iar media vârstei de debut, 21,3 ani.
 • Consumul de NPS este experimentat cu precădere de populaţia tânără, aproape toți consumatorii (91%) debutând în intervalul de vârstă 15-24 ani.
 • Cele mai mari prevalenţe ale consumului de NPS se înregistrează în rândul populaţiei tinere: 15-24 ani – 5% consum experimental, 2,1% consum actual și, respectiv 0,6% consum recent – şi 25-34 ani – 3,7% consum experimental, 1,4% consum recent și, respectiv 0,6% consum actual.
 • Cea mai mică vârstă de debut, declarată de către cei care au experimentat consumul de NSP, este 12 ani.

(Sursa: ANA – Raport național privind situația drogurilor 2018)

ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

 • Se estimează că peste 92 de milioane de persoane, adică puțin peste un sfert dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, au încercat droguri ilegale într-un moment al vieții.
 • Se estimează că 18,9 milioane de adulți tineri (cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani) au consumat droguri în ultimul an, numărul bărbaților fiind de două ori mai mare decât cel al femeilor.
 • Consumul de droguri este mai frecvent menționat de bărbați (56,0 milioane) decât de femei (36,3 milioane).
  Drogul consumat cel mai frecvent este canabisul (53,5 milioane de bărbați și 34,3 milioane de femei).
 • Se estimează că 87,6 milioane de adulți (15-64 de ani), adică 26,3% din această grupă de vârstă, au încercat canabisul într-un moment al vieții.
 • Nivelurile consumului de canabis de-a lungul vieții variază considerabil de la o țară la alta, de la aproximativ 41% dintre adulți în Franța la mai puțin de 5% în Malta.
 • În anul 2016, s-au produs cel puțin 7929 de decese cauzate de supradoze în care a fost implicat cel puțin un drog ilegal.

(Sursa EMCDDA – Raportul european privind drogurile 2018)

LA NIVEL MONDIAL

 • Un sfert de miliard de persoane (275 milioane), sau aproximativ 5,6% din populația adultă a globului, au consumat droguri cel puțin o dată în anul 2016;
 • Aproximativ 31 milioane de consumatori de droguri, din populația adultă a globului, suferă de tulburări cauzate de consumul de droguri;
 • 13,8 milioane de tineri cu vârste între 15 și 16 ani au consumat canabis în ultimul an, echivalentul unei rate de 5,6%.
 • Există un minim estimat de 450.000 decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor. Dintre aceste decese, 167.750 au fost asociate în mod direct cu tulburările cauzate de consumul de droguri (în principal supradoze).

(Sursa: UNODC – World Drug Report 2018)