Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița la ceas aniversar

Pentru Reşiţa şi Caraş-Severin, ziua de 2 iulie este cu totul specială: se împlinesc 27 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa! Concret, în şedinţa de guvern din 2 iulie 1992 s-a hotărât înfiinţarea universităţii regiunii Banatului de Munte, prin Hotărârea de Guvern nr. 369/02.07.1992.

Marți, 2 iulie 2019, începând cu ora 11, în sala multimedia „Constantin Gruescu” din incinta instituției de învățământ superior, au fost marcați cei 27 de ani de la înființarea Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

În cuvântul său, rectorul universității, conf. univ. dr. Andrade-Ionuț Bichescu, a menționat rolul deosebit de important pe care UEMR și l-a asumat: de a fi universitate în regiune și pentru regiune.

Prefectul județului, dl Matei Lupu, a vorbit despre strânsa colaborare dintre cele două entități, exprimându-și convingerea asupra necesității colaborării instituționale dintre universitatea reșițeană și decidenții locali și județeni, în  redefinierea strategiilor de dezvoltare pentru zona în care ea este ancorată.

Prof. univ. dr. Liviu Spătaru a prezentat succint etapele parcurse în procesul de înființare a actualei universități, rolul jucat de cadrele didactice din acea perioadă, de prefectul județului la acea vreme, chiar dumnealui, precum și ajutorul și înțelegerea pe care cei implicați le-au avut de la prim-ministrul României de atunci, Petre Roman, și de la cel care i-a urmat, Theodor Stolojan, precum și de la ministrul învățământului, Gheorghe Ștefan.

Prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, a făcut, în expunerea susținută, trimitere la istoricul de aproape jumătate de secol a învățământului superior reșițean, urmat de lect. univ. dr. ist. Cristian Rudolf, care a evidențiat simbolistica zilei 3 iulie 1771 pentru Banatul de Munte, data la care a luat naștere Reșița industrială.