250 de marcaje prin oraș cu mesaje pentru reșițeni, în cadrul proiectului “250 de ani în 250 de ore”, finanțat de Primăria Reșița

250 de marcaje prin oraș cu mesaje pentru reșițeni, în cadrul proiectului “250 de ani în 250 de ore”, finanțat de Primăria Reșița

În perioada 15 iulie – 10 decembrie 2021, Centrul de Voluntariat Reșița va organiza proiectul “250 de ani în 250 de ore”, finanțat de Primăria Reșița prin Programul “Granturi. Reșița 250 de ani de foc nestins”.

Numele pe care l-au dat: „250 de ani în 250 de ore” include 250 de ore de workshop-uri de artă şi cultură urbană, coordonate de specialiști. Centrul de Voluntariat din Reșița înfințează un program cultural format din ateliere și workshop-uri, stimulând copiii și tinerii să descopere o alternativă de timp liber în timp ce învață să participe la viața culturală a orașului. Pentru ateliere de educație nonformală, cum sunt cele din proiect, pur și simplu nu există un substitut. Una este învățarea în școli și una este învățarea prin experimentare, prin practică, prin interacțiunea și deschiderea trainerilor, formatorilor și a celorlalți participanți, când fiecare tânăr sau copil devine o prioritate.

De când au demarat proiectul, Voluntarii au desfășurat „Curs de brush lettering”, „Djembe Drum Workshop”, la Centrul de Tineret Mansarda iar Atelierele de creativitate la „Căsuța Tuci Tutuci” au fost în această vară o pată de culoare în centrul Reșiței.

În prezent se desfășoară Atelierul „250 de semne pentru 250 de ani”. Tinerii voluntari doresc să amplaseze în Reșița, în spațiul public, 250 de plăcuțe cu mesaje diverse, de la stimularea activismului civic, motivaționale, până la mesaje de protecția mediului sau unele pur și simplu vesele. Plăcuțele sunt realizate din lemn și din ceramică, vopsite în culori vii care să atragă atenția trecătorilor într-un mod plăcut. Sub îndrumare de profesioniști, voluntarii au participat la realizarea acestora, au compus mesaje, au ales culori, au ajutat la pictat. Plăcuțele sunt cu texte de încurajare, ce doresc să stimulezecetățenii cu aceste semne colorate.

O altă activitate pe care au planificat-o este Atelierul de inițiere în circ contemporan. Circul contemporan este o metodă de educație non-formală inovatoare. Participanții depășesc limite personale și lasă în urmă frici interioare, prin joc și voie bună. Motto-ul pentru această experiență de învățare inedită este „Și dacă plouă, plouă. Focul arde”. Prin această activitate se dorește inspirarea tinerilor din Reșița să participe, să fie activi, să vină împreună și să se angajeze în evenimentele desfășurate în comunitate.

Centrul de Voluntariat Reșița va continua până la finalizarea proiectului ciclul de activități cu alte ateliere de creativitate. Prin implicarea lor aduc în atenție promovarea unor genuri de artă tradiționale și artă contemporană, într-o manieră accesibilă, printr-o formă universală, modernă, atrăgătoare pentru tineri.

Programul propus în cadrul fiecărui atelier are o formulă cu caracter inovator, este ceva ce nu s-a mai făcut în oraș, o formulă instructiv-educativă, o alternativă pentru ce există ca ofertă de timp liber în acest moment în Reșița.

Atelierele sunt menite să transforme un grup de circa 25 de tineri de la fiecare din workshop-uri, într-o adevărată echipă de artiști, de performeri. În acest sens, fiecare atelier are alocat un număr de ore funcție de specificul fiecăruia, toate, însumând 250 de ore de lucru, ore de învățare prin experimentare.

Ideea de a organiza acest proiect s-a născut din necesitatea dezvoltării proceselor de incluziune culturală  în rândul tinerilor din municipiul de pe Bârzava, creșterea nivelului cultural, conștientizarea tinerilor în contextul în care Reșița împlinește în acest an 250 de ani de tradiție industrială.

Related Posts