A început Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu 2017

A început Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu 2017

este un proiect iniţiat în 2012 de către Asociaţia Altitudine Filiala Banat, cu sprijinul financiar al Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi MOL România, şi a altor sponsori şi suporteri.

S-a concretizat până acum printr-o serie de acţiuni şi tabere anuale cu elevi de gimnaziu şi liceu derulate în comunităţile din preajma Munţilor Ţarcu.

.


 

NrCalendarul activitatilor Ranger Junior 2017DataLocatia
1Prezentări în scolile din Armenis, Slatina Timis, Vârciorova, Teregova, Turnu Ruieni, Borlova, Măru, Zăvoi1-15 aprilieVecinatatea Munţior Ţarcu
2Atelier creativitate – impaslirea lanii1 aprilieȘcoala Gimnazială Măru
3Atelier creativitate cu lut8 aprilieLiceul Tehnologic ”Sf. Dimitrie ”
4Atelier de pictură pe lemn8 aprilieLiceul Tehnologic ”Sf. Dimitrie”
5Tabără de formare a voluntarilor7-9 aprilieTeregova
6Înscrieri pentru concursul de prezentări1- 10 maiEmail/telefon
7Lecţii despre Munţii Ţarcu la Liceul Teoretic Dositei Obradovici8 – 12 maiTimişoara
8Concurs prezentari la Liceul Sf Dimitrie Teregova15 maiTeregova
9Ziua Munților Țarcu20 maiPoiana Mărului
10Recondiționarea traseului tematic „În căutarea acvilei de munte”21 maiClubului de Turism Concordia Lugoj
11Seară studențească22 maiFacultatea de Chimie, Biologie, Geografie
12Descoperă Banatul Montan 24 maiMuzeul National al Banatului
13Ziua Munților Țarcu28 maiPădurea Verde
14Lecţii despre Munţii Ţarcu la Școala Generală 3029 maiTimișoara
15Aplicație practică în natură ”Șaua Jigoriei”10 iunieÎn perimetrul ariei protejate
16Tabăra Ranger Junior29 iunie – 03 iuliePoiana Mărului

 


Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu se derulează din 2012.

Asociaţia Altitudine Filiala Banat derulează din 2012 programe şi tabere de tip ranger junior în zona Munţilor Ţarcu.

La acestea au participat până acum peste 1500 de elevi de gimnaziu din comunităţile din vecinătatea Sitului Natura 2000 Munții Țarcu, oferind copiilor alternative de petrecere a timpului liber şi exemple de activităţi extraşcolare inedite, axate pe natură.

Mulţumim finanţatorilor, partenerilor şi şcolilor implicate şi tuturor celor care ne ajută şi au contribuit în decursul anilor ca acest proiect să crească:IMG_3991

  • Finanţatorii Fundaţia Pentru Parteneriat şi Mol România
  • Liceul Tehnologic “Sf. Dimitrie” Teregova,
  • Şcoala cu clasele I-VIII „Trandafir Cocârlă” Turnu Ruieni,
  • Şcoala cu clasele I-VIII Borlova,
  • Şcoala cu clasele I-VIII Zăvoi,
  • Şcoala cu clasele I-VIII Măru,
  • Școala Gimnazială ,,Ștefan Velovan” Rusca Montană
  • Școala Gimnazială Vârciorova
  • Școala Gimnazială Armeniş
  • Școala Gimnazială Slatina-Timiş
  • Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” Lugoj.
  • Primăria Municipiului Caransebeş
  • Primăria Oţelu-Roşu
  • Universitatea de Vest din Timişoara
  • Agenţia Pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin
  • Muzeul Național al Banatului Timişoara
  • Inspectoratul Şcolar Caraş-Severin
  • Asociația Bio-Team
  • Asociația FOA – Fusion of Arts
  • Clubului de Turism Concordia Lugoj
  • Clubul Sportiv Tibiscus Timișoara
  • Pensiunea Vilador Poiana Mărului
  • Pensiunea Şucu

Proiectul Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu

Asociaţia Altitudine Filiala Banat oferă copiilor din preajma Sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu ocazia să fie mai aproape de natură şi să înţeleagă mai bine complexitatea lumii vii şi a responsabilităţii noastre de a o  respecta şi proteja.

Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi MOL România au sprijinit financiar desfăşurarea proiectului Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu de-a lungul anilor, şi astfel iniţiativa noastră s-a concretizat cu ajutorul partenerilor şi participarea elevilor, cadrelor didactice din şcolile implicate şi al voluntarilor.

Am organizat lecţii de educaţie ecologică în şcolile implicate în proiect, tabere la munte, concursuri şi expoziţii de fotografie cu teme legate de protecţia naturii şi puncte de informare în şcolile partenere.

Sute de copii au aflat despre Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu, dintre care aproape 180, cu vârstă cuprinsă între 11 şi 15 ani au participat la taberele Ranger Junior din aria protejată, de-a lungul anilor.

În tabere elevii învaţă despre ce înseamnă a fi ranger într-o arie naturală protejată, noţiuni de bază despre protecţia naturii şi de ce e important să păstreze cât mai natural arealul de langa ei. Toate acestea devin mai palpabile prin prezentări, jocuri şi plimbări în natură. Exerciţiile la care participă copiii le dezvoltă spiritul de echipă, le dau ocazia să înţeleagă valorile vieţii şi să aprecieze valoarea coechipierilor. Abilităţile de prezentare şi comunicare sunt exersate prin jocuri şi intreacţiunile pe care le au cu volunatarii şi chiar cu turiştii cărora le oferă informaţii despre aria protejată.

Micii rangeri învaţă cum să citească o hartă, cum să se orienteze cu busola, care este echipamentul de munte şi cum se foloseşte, noţiuni de bază în alpinism, căţăratul pe stâncă şi se dau cu tiroliana, spre marea lor bucurie.

Rangerii juniori învaţă potecile turistice, oferind informaţii despre acestea turiştilor (motorizaţi sau nu). De multe ori în ieşirile cu biologi voluntari descoperă zone de sălbaticie, fac observaţii despre faună şi floră, ca nişte adevăraţi rangeri.

Micii rangeri ajută de asemenea, la realizarea de marcaje, indicatoare turistice şi panouri informative şi la amplasarea lor pe teren. Astfel s-au concretizat două trasee tematice în zonă.

În tabere, copiii se bucură din plin de ocazia de a-şi face prieteni noi şi de a interacţiona, dezvăluind noi şi noi resurse de energie, idei şi cunoştinţe într-o continuă bună dispoziţie.

A fost o experienţă superbă, în care am învăţat foarte multe şi în care ne-am distrat. Mi-am facut prieteni noi şi am colaborat la fiecare activitate, a fost foarte amuzant, am glumit şi am lucrat în echipă. Acesta tabără mi-a schimbat percepţia faţă de faună, floră şi relief. Am învăţat să respect natura şi că trebuie protejată pentru binele tuturor. Au fost activităţi foarte frumoase cu jocuri, cu drumeţii şi cu mult sport. Nu am crezut că vom ajunge pe vârful Ţarcu şi că vom mânca la peste 2000 de metri. Îmi este foarte greu să las tabăra în urmă, să îmi iau la revedere de la toţi şi să nu mai facem nimic, dar sper să ţinem legătura şi să mai facem ceva împreună fiindcă tabăra aceasta m-a schimbat mult. ”  – Adrian Breha, paticipant la prima ediţie.