În ceea ce privește apele uzate, există trei „familii” ale acestora – este vorba de apa menajeră, de apa industrială, respectiv de apa pluvială. Care sunt diferențele între acestea și care le sunt particularitățile? De ce se efectuează analize ale apelor uzate? Iată câteva informații utile.
Despre cele trei „familii” de ape uzate
Apa este uzată prin activitățile umane, că este vorba de cele casnice, de cele industriale, artizanale, agricole sau altele. După utilizare, se poate spune despre apă că este uzată, respectiv poluată sau contaminată, iar înainte de a se alătura mediului natural, aceasta trebuie tratată, altfel ar putea provoca daune grave. Trebuie precizat ca apele curgătoare au capacitate proprie de purificare, însă procesul are ca efect consum ridicat de oxigen. Acest lucru are consecințe asupra florei și faunei acvatice.
Apele uzate menajere provin din diferite activități economice precum HoReCa: hoteluri, restaurante, catering, industria alimentară, zootehnie sau construcții etc, fiind vorba despre apă menajeră, încărcată cu detergenți, solvenți, resturi organice ș.a.m.d.
Apele uzate industriale pot conține, pe lângă materii organice și produse toxice, solvenți, metale grele, micropoluanți organici, hidrocarburi. Toate acestea au impact major asupra mediului și a ecosistemelor.
Apa pluvială nu este nici ea lipsită de poluare, fiind încărcată de reziduuri poluante preluate din atmosferă.
Analize de mediu care pot fi efectuate apei
Pot fi efectuate diverse analize în privința stabilirii calității apei. În cazul desfășurării unor proiecte de mediu care vizează apele marine, pot fi efectuate analize pentru sedimente marine, fiind desfășurate activități de cercetare a ecosistemelor.
În sensul unor eventuale refolosiri ale apelor uzate, pot fi efectuate analize apa uzata, fie că este vorba despre ape uzate industriale, despre ape menajere sau despre cele pluviale. De asemenea, pot fi efectuate analize ale apei potabile sau ale apelor de suprafață. Parametrii de interes vizați în aceste determinări sunti: pH, Consum chimic de oxigen (CCO-Cr), Consum biochimic de oxigen (CBO5), Materii în suspensii (MTS), Substanțe extractibile în eter de petrol (SET), Produs petrolier, Detergenți
Poate fi apa uzată refolosită?
În prezent, conform Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 80% din apele uzate sunt evacuate în natură fără a fi tratate. Cu toate acestea, apele uzate pot fi și refolosite după ce sunt analizate și tratate, astfel încât să poată deveni rezerve de apă potabilă. De asemenea, apele uzate pot fi utilizate și pentru a genera electricitate.
Prima țară din lume care s-a angajat în tratarea și reciclarea apelor uzate este Africa de Sud, această țară refolosind apele uzate în industrie și pentru producerea de energie termică.
La nivel mondial se caută soluții în vederea remedierii problemelor generate de apele uzate. Apele contaminate reintroduse în circuitul natural sunt dăunătoare, afectând ecosistemele naturale. Prezenţa agenţilor poluanţi pot duce la dispariția unor specii de plante şi animale. Efectele negative ale industrializării şi activității umane trebuie echilibrate prin implementarea unor măsuri drastice de reciclare a apei.