Search
Close this search box.

Atenție la noua metodă de înșelăciune „Coletul”: Nu plătiți pentru colete nesolicitate!

Atenție la noua metodă de înșelăciune „Coletul”: Nu plătiți pentru colete nesolicitate!
În era comerțului online și a livrărilor rapide, o nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre persoanele de bună credință. Intitulată „metoda coletului”, această înșelăciune implică primirea și achitarea unor colete nesolicitate. În acest articol, vom explora modul în care funcționează această schemă și vom oferi sfaturi esențiale pentru a vă proteja de această capcană.

Cum funcționează metoda coletului?

Infractorii trimit colete nesolicitate prin servicii de curierat către diverse persoane. La primirea acestor colete, destinatarii sunt solicitați să achite sume relativ mici, între 200 și 300 de lei. Cei mai mulți acceptă plata, crezând că pachetul a fost comandat de un membru al familiei. În realitate, bunurile din interior au o valoare mult mai mică decât suma plătită.

Măsuri de precauție pentru a evita înșelăciunea

  1. Verificați expeditorul: Înainte de a accepta un colet, verificați numele și adresa expeditorului. Dacă nu recunoașteți expeditorul, contactați-l pentru clarificări.
  2. Comunicați cu familia și prietenii: Discutați cu rudele și prietenii pentru a verifica dacă cineva dintre ei a trimis coletul. Clarificați acest aspect pentru a evita plata unor colete neautorizate.
  3. Nu efectuați plăți nesigure: Refuzați să plătiți pentru colete pe care nu le-ați comandat sau despre care nu aveți informații clare. Solicitați detalii suplimentare și verificați înainte de a face orice plată.
  4. Contactați furnizorul de servicii poștale: În cazul în care primiți un colet nesolicitat, contactați compania de curierat în cel mai scurt timp pentru a clarifica situația și a solicita blocarea sumei de bani plătite. Furnizorii de servicii poștale pot oferi informații suplimentare despre expeditor și conținutul coletului și pot bloca banii până la clarificarea situației.
  5. Păstrați dovezile: Dacă acceptați un colet, păstrați toate documentele și dovezile asociate cu acesta, inclusiv chitanțele și etichetele coletului. Aceste dovezi pot fi utile în cazul unei investigații ulterioare.
  6. Raportați incidentele suspecte: Dacă suspectați o tentativă de fraudă, sesizați imediat incidentul la poliție, prin SNUAU 112. Furnizați toate detaliile relevante pentru a ajuta la investigarea cazului.

În astfel de situații este esențial să fiți prudenți și vigilenți, pentru a nu deveni victime ale înșelăciunilor. Comerțul online poate fi convenabil, dar vine cu riscuri pe care trebuie să le cunoaștem și să le gestionăm. Prin adoptarea unor măsuri de precauție simple, putem evita capcanele întinse de infractori și ne putem proteja finanțele și bunurile.