Bolnavii de cancer vor beneficia în sfârșit de un CT de ultimă generație

Bolnavii de cancer vor beneficia în sfârșit de un CT de ultimă generație

Au trecut doi ani de la semnarea contractului pentru achizția computerului tomograf, computerul a fost achiziționat printr-un proiect transfrontalier, iar în cele din urmă, aparatul a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Reșița.

Fosta administrație a Consiliului Județean Caraș-Severin trebuia să asigure finanțarea proiectului transfrontalier pentru achiziția Computer Tomografului, însă abia acuma, actualul președinte, Romeo Dunca a reușit să găsească resurse financiare pentru finalizarea acestui proiect, altfel că Spitalul Județean din Reșița risca să dea toți banii înapoi, împreună cu ceilalți parteneri.

Pentru că la acea dată, nu a fost disponibilizată suma pentru plata acestui aparat, riscul era ca finanțarea întregului proiect transfrontalier să fie compromisă. Încă din primele zile de la preluarea mandatului, am reluat discuțiile cu furnizorul și am obținut garanții privind livrarea aparatului, ceea ce s-a și întâmplat astăzi. Este un proiect care se încheie în februarie 2021 și riscam, repet, să dăm toți banii înapoi, noi și toți partenerii”, a declarat președintele Romeo Dunca.

Stationarul II beneficiază de noua achiziție, livrat în 11 decembrie 2020, este unul de ultimă generație și dispune de un soft special de detectare a nodulilor pulmonari și a altor probleme legate de oncoligie, dar se mai pot efectua și alte investigații precum, cele neurologice, vasculare sau colonoscopii virtuale.

„Avantajul acestui computer tomograf este că pacienții de pe secția Oncologie ai Staționarului II nu vor mai fi puși în situația de a fi duși la Staționarul I din Govândari pentru acest tip de investigații”, a mai adăugat Romeo Dunca, președintele Consililului Județean Caraș-Severin.

Contractul a fost semnat în noiembrie 2018 și trebuia deja sa fie pus în funcționare, fapt ce încă nu s-a întâmplat până în prezent, pacienții vor beneficia acuma de consultatii oncologice la Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Proiectul “Romania Serbia inițiativă comună împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră îmbunătățirea diagnosticării și tratamentul tumorilor maligne” face parte din Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia 2014-2020. Este derulat în parteneriat cu Centrul de Sănătate Pozarevac, Serbia (lider de proiect); Ministerul Sănătății al Republicii Serbia și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, ONCOGEN. Bugetul, din proiect, ce revine Spitalului Județan de Urgență Reșița este de circa 2,7 milioane euro.

 

Related Posts