Câinii de la adăpostul public din Moldova Nouă tânjesc în continuare după stăpâni iubitori

Câinii de la adăpostul public din Moldova Nouă tânjesc în continuare după stăpâni iubitori

Problema câinilor comunitari pare o situație din ce în ce mai greu de gestionat pentru orice administrație publică locală. Pe de o parte, înmulțirea lor necontrolată și abandonarea puilor la marginea străzii creează disconfort pentru cetățenii unității administrativ-teritoriale, iar pe de altă parte, lipsa adopțiilor patrupedelor duce la suprapopularea adăposturilor publice și, implicit, la imposibilitatea continuării capturării acestora de pe domeniul public.

În orașul de la malul Dunării, deși se dorește un echilibru pe segmentul câinilor fără stăpân, aici fiind create pârghii pentru ca oamenii să poată adopta un câine (fizic sau la distanță), oferind astfel patrupedelor, care probabil au fost supuse unor tratamente inumane – de la momentul abandonului până la cazarea în adăpost, un cămin în adevăratul sens al cuvântului, totuși lucrurile par să aibă efect doar la nivel declarativ. Din păcate, puțini oameni cu suflet mare au fost realmente interesați de soarta animalelor în comparație cu cei care efectiv s-au folosit de situația necuvântătoarelor pentru a-și zugravi, prin intermediul mass-media, o imagine imaculată, ori au urmărit diverse interese, altele decât oferirea unui adăpost de durată vreunui câine din adăpost.

Referitor la numărul adopțiilor propriu-zise a câinilor din cadrul adopostului public, zona Vărad, conform datelor furnizate de către reprezentanții Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără stăpân Moldova Nouă, în perioada iunie-octombrie 2022, doar 14 câini au avut parte de stăpâni iubitori, dornici să le arate însemnătatea cuvântului ,,acasă”. Dată fiind această situație, respectiv a eliberării câtorva cuști, în ultimele două săptămâni, angajații Serviciului Public de Gestionare a Câinilor fără stăpân au putut efectua alte capturări a patrupedelor de pe raza orașului. Ca atare, la momentul actual, adăpostul public din zona Varăd găzduiește 71 de patrupede care, și ele la rândul lor, așteaptă să fie adoptate.

„Continuăm să reamintim faptul că adăpostul pentru câinii fără stăpân din Moldova Nouă se adresează tuturor iubitorilor de animale de pe raza oraşului și nu numai. Astfel, pentru orice informație punctuală legată de modalitatea de adopție, iată numărul de telefon la care pot apela toți cei interesați: 0787 869 359. În cazul adopției, câinii de la adăpost vor avea carnet de sănătate, vor fi deparazitați, vaccinați şi microcipați. Doar împreună putem avea un oraș curat, sigur și, bineînțeles, le putem oferi acestor animale șansa unui cămin permanent, acolo unde să fie înconjurați de iubire și unde să se poată simți cu adevărat acasă”, transmit reprezentanții Primăriei Moldova Nouă.