Caraș Severin, povestea merge mai departe Via Transilvanica

Anul acesta Via Transilvanica va traversa zone de poveste, ținutul Terra Daco-Romana, încărcat cu istorie și mitologie, pe munți și dealuri păzite de Zamolxe sau Hercule, locuri magice ce foloseau dacilor și romanilor ca zone strategice.
Cel mai lung traseu aflat într-un județ al acestei frumoase modalități de prezentare a țării noastre se afla în Caraș-Severin. Mă bucur că impreuna cu primarul reșiței, Ioan Popa, alături de Coco Galescu, Doru Coșei și Cătălin Gavrilă, am reușit să lungim cu tupeu și neobrăzare chiar, la maxim serpuirea lui prin frumosul Banat Montan. Din fericire, 150 km din cei 280 și-au găsit sponzori mai repede decât ne așteptam. E doar un umil început al schimbărilor ce vor urma”, declară Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.
Acum însă, dăm drumul ultimelor vești îmbucurătoare și anume că am început să lucrăm în județul Caraș-Severin. Avem sprijinul autorităților locale, avem sprijinul unor antreprenori locali, organizații, oameni cu drag de biciclit sau drumeție, oameni cu drag de Via Transilvanica și drumul care unește. Toți aceștia s-au unit, ne-am cunoscut și am început planurile pentru acest an. Am desenat, în mare, traseul, l-am trecut și pe ici și pe colo, tocmai datorită faptului că fiecare județ este special, fiecare zonă scoate ceva nou și interesant din desaga cu frumuseți. Astfel, traseul a devenit de 280 kilometri de lung, lucru ce brusc ne-a tăiat răsuflarea. Acesta duce și pe fostă cale ferată, apoi pe munți și dealuri coborând în văi, prin Banatul Montan cu satele-i demult uitate și pe la cascade minunate și admirate de întreaga lume. Una dintre motivațiile care să ne facă să ne apucăm de treabă a fost contribuția de 100 kilometri de la e.on , partenerii pentru sustenabilitate ai proiectului, iar celălalt motiv de a continua a fost Decathlon Romania , care a contribuit cu alți 50 kilometri. Astfel, invităm pe oricine care dorește să contribuie cu kilometri în județul Caraș-Severin, pentru că aici se găsește cel mai lung traseu VT din toate cele 10 județe pe care le traversează. Acest județ, această călătorie și acest drum, „zică lumea orișice”, este unul fermecat. Avem o țară fabuloasă și una din cele mai mari bucurii pe care ne-o putem oferi nouă înșine este să o descoperim la pas, în pace și cu veselie, cu sufletul deschis pentru oameni și peisaje fermecate, pentru oameni simpli ce n-au văzut demult civilizație, pentru locuri încărcate cultural sau energetic sau pentru posibile stări de catharsis. Dragilor, să înceapă călătoria (treaba) în județul Caraș-Severin, cu sufletul, inima și mintea deschise, primind cu bucurie tot ce acest ținut minunat ne va oferi”, spune Alin Uhlmann Ușeriu, președintele Asociației Tășuleasa Social, cei care au demarat acest proiect numit Via Transilvanica.
Facebook Comments