Ce culori pot alege pentru un brad de Craciun si care este istoria acestor culori

Ce culori pot alege pentru un brad de Craciun si care este istoria acestor culori

Sarbatorile sunt chiar dupa colt si asta inseamna ca este timpul sa incepem sa ne pregatim pentru toate lucrurile de Craciun.

Fie ca va decorati casa, va proiectati felicitarile de Craciun sau coaceti prajituri de Craciun, va trebui sa alegeti corect culorile. Acestea vor fi folosite si atunci cand va apucati de impodobit un brad de Craciun artificial.

Rosul si verdele sunt, fara indoiala, culorile pe care majoritatea oamenilor le asociaza cu Craciunul. Dar de ce rosul si verdele sunt considerate culori traditionale de Craciun? Care este istoria din spate? Si exista si alte combinatii de culori pe care le poti incorpora in decorul sau felicitarile tale de sarbatori, in timp ce surprinzi in continuare spiritul Craciunului?

Istoria culorilor de Craciun: rosu si verde

Istoria culorilor de Craciun merge mai departe in istorie decat Craciunul insusi. Schema de culori rosu si verde pe care o asociem acum cu Mos Craciun, decorarea unui brad de Craciun si toate lucrurile Craciunului a fost initial legata de o sarbatoare de iarna, o sarbatoare care precede sarbatorirea Craciunului – solstitiul de iarna.

Vascul, cu frunzele sale verzi vibrante si fructele  rosii, a jucat un rol important in sarbatorile istorice ale solstitiului de iarna. Spre deosebire de alte plante, vascul ramane verde toata iarna – si, ca atare, civilizatiile celtice antice credeau ca vascul aducea noroc, aducand frumusete, bucurie si prosperitate gospodariilor in timpul lunilor de iarna reci si triste. Celticii isi decorau casele cu plante (sau, ati putea spune, „isi impodobeau holurile cu ramuri de vasc”) pentru a sarbatori solstitiul de iarna si a aduce norocul in Anul Nou.

Rosu si verde ca si culori de Craciun ar fi inceput odata cu solstitiul de iarna, dar s-au consolidat intr-adevar in istoria moderna ca parte a unui impuls publicitar din anii 1930 de la Coca-Cola.

Coca-Cola a angajat un artist pentru a crea un Mos Craciun, a spus Arielle Eckstut, co-autor al cartii Secret Language of Color , intr-un articol NPR din 2016. Au facut asta inainte, dar acest artist special a creat un Mos Craciun pe care il asociem astazi cu Mos Craciun in multe feluri: era gras si vesel – in timp ce inainte era adesea slab si ca un spiridus – si avea halate rosii.  Si deci faptul ca toate aceste lucruri s-au adunat – acest Mos Craciun prietenos si gras in aceste haine rosii aprinse s-a impus in cultura.

Aceasta campanie publicitara a fost nasterea lui Mos Craciun din zilele noastre — si datorita contrastului dintre costumul rosu al lui Mos Craciun cu un brad de Craciun verde, a fost si inceputul asocierii larg raspandite dintre sarbatoare si o schema de culori rosu/verde.

Rosul si verdele pot fi culorile traditionale de Craciun din „cultura pop”. Dar Craciunul este, pentru multi, o sarbatoare religioasa – si cand privim sarbatoarea printr-o lentila religioasa, exista alte cateva culori de Craciun care merita mentionate, inclusiv violet. In timpul Adventului (care are loc in cele patru saptamani inainte de Craciun), multe biserici aseaza o panza pentru a semnala inceputul sezonului Craciunului.