Creștere alarmantă a consumului fraudulos de gaze naturale și energie electrică în 2023: Peste 1.500 de cazuri identificate

Creștere alarmantă a consumului fraudulos de gaze naturale și energie electrică în 2023: Peste 1.500 de cazuri identificate

Într-un climat tot mai tensionat de problemele energetice globale, se constată o creștere semnificativă a cazurilor de consum fraudulos de gaze naturale și energie electrică în România. Inspecția energetică din cadrul Delgaz Grid a raportat că, în anul 2023, au fost identificate 1.509 de astfel de cazuri, reprezentând o creștere alarmantă de aproape 40% față de anul precedent.

Prejudiciu major și impact asupra siguranței

Valoarea estimată a prejudiciului înregistrat în urma acestor cazuri se ridică la peste 11,7 milioane de lei. Aceasta nu este doar o problemă financiară pentru furnizorii de energie, ci are implicații grave asupra siguranței consumatorilor și calității serviciului de distribuție.

Improvizațiile în scopul fraudării, cum ar fi instalațiile clandestine și intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate, pot avea consecințe deosebit de periculoase. Aceste practici pot duce la incendii, electrocutări, explozii sau intoxicații, ignorate adesea de cei care își propun să beneficieze de energie gratuită.

Impactul asupra rețelelor și a consumatorilor

Consumul fraudulos influențează nu doar siguranța, ci și performanțele rețelelor de distribuție. Instalațiile clandestine și cantitatea de energie necontorizată afectează funcționarea normală a rețelelor, având un impact negativ asupra consumatorilor onești care își plătesc facturile cu regularitate.

În cele 1.509 cazuri identificate în 2023, cantitatea totală de energie sustrasă se ridică la aproximativ 24 de milioane de kWh, evaluată la peste 11,7 milioane de lei. Această sumă reprezintă consumul anual de electricitate pentru un oraș cu aproximativ 35.000 de locuitori sau consumul de gaze naturale al unei comune de 5.000 de locuitori.

Măsuri ferme împotriva consumului fraudulos

În lupta împotriva acestor practici ilegale, Delgaz Grid a depus plângeri penale pentru recuperarea prejudiciului și identificarea persoanelor vinovate. Compania subliniază importanța continuării acțiunilor de identificare și limitare a consumului fraudulos, asigurând publicul că toate sesizările vor fi investigate cu confidențialitate.

Apel către consumatori

Compania face un apel către consumatorii onești pentru a fi vigilenți și a raporta orice situație de potențial consum fraudulos. Compania a pus la dispoziție adresa de e-mail raporteazafrauda@eon-romania.ro și numărul de telefon 0371 700 157 (apelabil gratuit) pentru a facilita raportarea acestor incidente.

În final, pentru protecția consumatorilor, furnizorul oferă sfaturi practice de prevenire, precum evitarea intervenției unor persoane neautorizate la contoarele de energie sau gaze naturale și refuzul soluțiilor de interceptare a conductelor oferite de persoane dubioase.