Din activitatea jandarmilor cărășeni

Caravana Jandarmeriei Române ajunge în Caraş-Severin

Activitatea desfăşurată de Postul de Jandarmi Montan Văliug

            Activitatea desfăşurată de Postul de Jandarmi Montan Văliug urmăreşte cu precădere îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru asigurarea unui climat de siguranţă civică corespunzător în staţiunea montană Crivaia. Jandarmii montani execută la solicitare, misiuni specifice şi în staţiunile Semenic şi Trei Ape, dar şi pe traseele turistice aflate în zona de competenţă, prin executarea cu responsabilitate şi profesionalism a misiunilor şi atribuţiilor specifice.

Principalele obiective care stau la baza executării misiunilor specifice, au fost prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional şi contravenţional, asigurarea climatului de siguranţă civică, creşterea gradului de încredere al turiştilor în instituţie, dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de cooperare şi colaborare interinstituţională prin participarea activă a jandarmilor montani la îndeplinirea misiunilor specifice încredinţate.

Conform prevederilor Legii nr. 550/2004- privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, structurile montane sunt forţe specializate, pregătite şi dotate, care exercită în condiţiile legii, printre alte atribuţii ce îi revin, misiuni de menţinere a ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni montane şi pe trasee turistice din zona acestora, participând împreună cu alte instituţii abilitate la:

– informarea, acordarea de asistenţă, căutarea şi descoperirea persoanelor aflate în dificultate în zona montană, acordarea primului ajutor medical prin efectuarea unor acţiuni pentru salvarea vieţii şi transportul persoanelor care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută în zona montană;

– de asemenea participă la acţiuni comune pentru prevenirea şi combaterea încălcării reglementărilor specifice, asigurarea protecţiei şi conservării fondului cinegetic, piscicol şi silvic, a poluării cursurilor de apă, a aerului şi a solului, la conservarea şi protecţia zonelor în cazul situaţiilor de urgenţă produse în mediul montan (incendii, revărsări ale cursurilor de apă, alunecări de teren, accidente, avalanşe)

În permanenţă turiştii au fost îndrumaţi şi informaţi cu privire la respectarea normelor legale, iar în zilele de la sfârşitul săptămânii când numărul de turişti a fost semnificativ mai mare, au fost distribuite şi pliante.

În aceste condiţii activitatea Postului de Jandarmi Ordine Publică Montan Crivaia, a urmărit realizarea obiectivelor stabilite, îndeplinirea atribuţiilor şi sarcinilor asumate, considerând că prin modul de executare a misiunilor şi prin rezultatele obţinute s-a reuşit întărirea imaginii ca structură a  Inspectoratului de Jandarmi Judeţean ,,Gl.Bg. Vasile Zorzor” Caraş-Severin, precum şi aprecierea şi respectul cetăţenilor şi turiştilor prezenţi în zona de responsabilitate.

În perioada 01 ianuarie-15 noiembrie a.c., efectivele Postului de Jandarmi Montan Crivaia au intervenit independent sau în cooperare cu cele două instituţii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic“ al judeţului Caraş-Severin şi Serviciul Salvamont Caraş-Severi, astfel;

  • 7 situaţii în care cetăţenii/turiştii aveau nevoie de sprijin;
  • 6 cazuri în care persoanele s-au rătăcit;
  • 2 incendii de vegetaţie,
  • 2 misiuni de asigurare a perimetrului în situaţia în care două persoane şi-au pierdut viaţa;
  • 2 misiuni executate în sprijinul altor instituţii.

 

Intervenţii în sprijinul cetăţenilor:

– 1. în data de 14.01.2017, jandarmii montani au observat pe traseul spre Statiunea Semenic un autocar care nu putea sa isi continue deplasarea. In urma verificarilor pe care jandarmii le-au efectuat s-a constatat faptul ca in autocar era un grup de 42 de copii şi 5 profesori coordonatori de la o şcoală din mun. Reşiţa. Jandarmii montani le-au acordat sprijin acestor micuti, dar si insotitorilor lor. Grupul format din copii cu varste cuprinse intre 12-13 ani au fost ajutati sa ajunga in Statiunea Semenic, unde aveau rezervata cazarea. Misiunea lor a fost extrem de grea deoarece drumul este inchis intre Pasul Prislop si Statiunea Semenic. Opt copii au fost transportati de catre jandarmi cu autovehiculul din dotare, deoarece acestia nu erau echipati corespunzator. In acest moment toţi copii au ajuns la cabana in siguranţă şi nimeni nu a fost ranit.

 

– 2. în data de 22.01.2017, la ora 12.30, jandarmii montani aflaţi în misiune ordonată de menţinere a ordinii publice în staţiunea Semenic, au observat în apropierea pârtiei de schi Goznuţa, o persoană de sex masculin în vârstă de 31 ani, care acuza dureri puternice la membrul drept superior, survenite în timp ce practica săniuşul pe o pârtie neamenajată. Patrula a informat formaţiunea Salvamont care a acordat sprijin medical, persoana vătămată fiind îndrumată către Serviciul de Urgenţe pentru a continua investigaţiile.

 

– 3. în data de 22.01.2017, la ora 16.10, jandarmii montani aflaţi în misiune ordonată de menţinere a ordinii publice în staţiunea Crivaia şi pe traseele turistice, au depistat pe două persoane majore  care împreună cu un minor au traversat lacul Gozna pe gheaţa formată. Persoanele au fost somate să părăsească suprafaţa lacului iar după legitimare acestora le-a fost explicat riscurile la care s-au supus. Totodată a fost solicitat administratorului SC Casa Baraj SRL să blocheze accesul pe pontoanele de pe care aceştia au pătruns pe gheaţă.

 

– 4. în data de 12.02.2017, la ora 12:30, jandarmii montani aflaţi în misiune ordonată de menţinere a ordinii publice în Staţiunea Semenic, au observat un tânăr care în timp ce schia a căzut şi a rămas întins pe pârtie, acuzând dureri la glezna piciorului drept şi la tibie. Patrula de Jandarmi a asigurat zona şi a informat formaţiunea Salvamont care a acordat sprijin medical. Persoana accidentată participa la concursul de schi organizat de către Asociaţia ”PRIETENII MUNŢILOR”  pe pârtia de schi „CRUCEA DE BRAZI”.

 

– 5. în data de 14.03.2017, la ora 14:30, jandarmii montani aflaţi în misiune ordonată de menţinere a ordinii publice în Staţiunea Semenic, au acordat sprijin membrilor Serviciului Judeţean Salvamont pentru transportarea şi acordarea primului ajutor unui bărbat în vârstă de 46 ani, care fiind în stare de ebrietate a alunecat de pe terasa unei cabane private şi a căzut de la o distanţă de aproximativ 3 m, acesta fiind găsit în stare de inconştienţă. În urma unei evaluări primare s-a luat decizia solicitării Serviciului de Ambulanţă pentru acordarea asistenţei medicale de specialitate şi continuarea investigaţiilor medicale în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Caraş-Severin.

 

– 6. în data de 24.06.2017, la ora 15:30, jandarmii montani aflaţi în misiune ordonată de menţinere a ordinii publice în Staţiunea Crivaia „PONTON CASA BARAJ”, au fost anunţaţi de către organizatorii concursului ”HEROS OF THE WOOD” că o persoană de sex feminin în vârstă de 22 ani, i s-a făcut rău pe traseu şi nu mai putea continua concursul, persoana respectivă se afla la o distanţă de aproximativ 2,5 km de linia de sosire. Patrula de jandarmi s-a deplasat la faţa locului cu autovehiculul din dotare, până la aproximativ 500 de meri de locul unde se afla victima, iar de acolo din cauza drumului impracticabil deplasarea s-a făcut pedestru  până la victimă. Patrula de jandarmi a găsit persoana în cauză conştientă, iar la prima evaluare s-a constatat că era epuizată fizic şi deshidratată, i-au fost acordate lichide pentru a-şi reveni a fost transportată la echipajul de Ambulanţă prezent în Staţiunea Crivaia „PONTON CASA BARAJ”.

– 7. în data de 03.09.2017, la ora 05.50, dispeceratul  de serviciu al I.J.J. Caraş Severin a fost sesizat cu privire la faptul că numita G. G. G., cu domiciliul în com. Văliug, în urma unor certuri, a băut mai multe medicamente şi se află în stare de inconştienţă. Echipa de intervenţie din cadrul postului s-a deplasat la domiciliul acesteia, unde s-au monitorizat funcţiile vitale până la sosirea echipajului de pe Ambulanţă, totodată s-a acordat sprijin pentru transportarea acesteia cu targa până la Ambulanţă în vederea  deplasării de urgenţă la Spitalul Judeţean Reşiţa.

 

Intervenţie pentru stingerea incendiilor:

  1. în data de 14.07.2017, ora 13:20, jandarmii montani aflaţi în misiune ordonată de menţinere a ordinii publice în Staţiunea Crivaia şi pe traseele turistice, au fost anunţaţi de către numitul Făget Robert din cadrul Serviciului Salvamont Reşiţa, cu privire la faptul că la o distanţă de aproximativ 3 (trei) kilometri de Staţiunea Semenic arde vegetaţia uscată, iar fumul gros face dificilă circulaţia pe D.J. 582 D. Patrula de jandarmi s-a deplasat în zona Canton Prislop şi au asigurat măsuri de ordine şi siguranţă publică, pentru a facilita trecerea autospecialelor pompierilor militari din cadrul I.S.U. Semenic, S.V.S.U. Văliug şi S.V.S.U. Gărâna, totodată informând şi îndrumând turiştii cu privire la situaţia creată.

 

  1. în data de 20.07.2017, jandarmii montani au acordat sprijin pompierilor militari la stingerea unui incendiu izbucnit în fondul forestier din apropierea Staţiunii Semenic. Acţiunea s-a desfăşurat între orele 17.00 – 23.00, efectivele sau înapoiat în subunitate la orele 23.30.

 

Misiuni de căutare/salvare persoane rătăcite:

1. În data de 11.01.2017 la ora 18.51 am fost anunţaţi telefonic de către şeful Serviciului Judeţean Salvamont Caraş-Severin dl. Balaban Valentin cu privire la faptul că trei persoane de cetăţenie sârbă s-au rătăcit în timp ce încercau să coboare pe schiuri din staţiunea Semenic spre localitatea Văliug pe malul ogaşului Goznuţa. La ora 18.56, un cetăţean sârb pe nume ARPAD sesizează pe nr. de urgenţă 112 dispecerului de serviciu al I.J.J. Caraş Severin, situaţia expusă mai sus.

În urma celor sesizate şi după stabilirea modului de acţiune împreună cu şeful serviciului salvamont s-a trecut la acţiunea de căutare salvare, astfel doi salvamontişti din cadrul serviciului au pornit căutarea pe urme dinspre staţiunea Semenic spre localitatea Văliug iar echipa de prim răspuns formată din trei jandarmi au pornit din zona denumită Teleferic pe ogaşul Goznuţa spre Staţiunea Semenic.

La ora 21.50 am fost anunţaţi de către dl. Balaban cu privire la faptul că cele trei persoane au fost găsite de către salvamontişti în zona canalului Şafra urmând ca aceştia să se deplaseze la Cantonul Şafra situat pe DJ 582 între Pasul Prislop şi loc. Văliug unde au fost aşteptaţi de către echipajul de jandarmi şi poliţie.

S-a constatat că turiştii se aflau într-o uşoară stare de epuizare fizică şi hipotermie, nefiind necesară acordarea de sprijin medical de specialitate, aceştia fiind transportaţi în siguranţă la Pensiunea Sara, din Staţiunea Crivaia, unde erau cazaţi, iar membrii Salvamont au fost transportaţi la cabana Salvamont din staţiunea Semenic..

2. în data de 22.07.2017, ora 20:11, jandarmii montani aflaţi în misiune ordonată de menţinere a ordinii publice în comuna Gărîna, cu ocazia desfăşurării evenimentului Fest Rock au fost anunţaţi de către dispecerul de serviciu al I.J.J. Caraş Severin că numitul S.A. Carol s-a rătăcit în zona izvoarelor Nerei, acesta a reuşit să transmită coordonatele GPS. Patrula de jandarmi a localizat persoana şi a început deplasarea la faţa locului cu autovehiculului din dotarea postului, până la aproximativ 3 km de locul în care se afla persoana, iar de acolo din cauza drumului impracticabil deplasarea s-a efectuat pedestru. Persoana a fost găsită iar la prima evaluare s-a constatat ca nu este rănită, doar puţin deshidratată şi epuizată fizic. Aceasta a fost transportată în siguranţă în Staţiunea Semenic unde deţinea o proprietate.

3. în data de 02.09.2017,  ora 02.18, jandarmii montani au fost informaţi de către dispecerul de serviciu al I.J.J. Caraş Severin cu privire la faptul că numitul S.C. Sergiu s-a rătăcit în pădure în zona Grindeşti, loc. Văliug. Echipa de intervenţie din cadrul postului s-a deplasat la faţa locului unde a luat legătura telefonic cu persoana rătăcită şi în urma discuţiilor avute cu acesta s-a identificat locul în care se află, iar după aproximativ 15 minute acesta a fost depistat şi însoţit la locul de cazare.

 

  1. în data de 20.09.2017, orele 10:30, în urma solicitării Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, patrula de ordine şi siguranţă publică montană, din cadrul Postului de Jandarmi Montan Văliug, a executat o acţiune de căutare/salvare a unui bărbat în vârstă de 77 ani, care a plecat voluntar de la domiciliu în data de 03.09.2017, din zona Oraviţa şi nu s-a mai întors. Din datele obţinute ulterior dispariţiei, ultimul apel telefonic efectuat de către persoana dispărută, a fost efectuat de pe o celulă GSM a reţelei DIGI cu localizare în zona Semenic – Văliug. Persoana nu a fost găsită în zonele menţionate.

 

  1. În data de 30.10.2017, ora 12:20, s-a primit un apel prin sistemul unic de apeluri de urgenţă ,, 112’’, prin care se informa că numitul P. V. s-a rătăcit în pădure, în zona Poiana Mare, din masivul Semenic, acesta fiind plecat la cules de ciuperci din data de 29.10.2017 ora 11:00.

Echipa de intervenţie din cadrul postului s-a deplasat pe traseul Crivaia-Berzăviţa-Canton Coşava-Pârâul Nera-Canton Nera cu A.T.V.-ul din dotarea postului, deoarece terenul era greu accesibil. Acţiunea de căutare-salvare s-a încheiat la ora 15:30, când patrula de jandarmi, fiind în zona Canton Coşava, a fost anunţată de către dispecerul de serviciu al I.J.J. Caraş Severin că persoana respectivă a fost condusă  în localitatea Borlovenii Noi de către angajaţii unei societăţi de exploatare forestieră din zona Botul Calului unde persoana în cauză şi-a petrecut noaptea.

 

  1. În data de 07.11.2017, ora 21.19, dispecerul de serviciu al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin a fost anunţat telefonic pe numărul unic de urgenţă 112, de către numita S. Ileana cu privire la faptul că soţul împreună cu un prieten au plecat din municipiul Reşiţa, la cules de ciuperci în zona Masivului Semenic, din judeţul Caraş–Severin şi nu au mai revenit la domiciliu. Nu există confirmarea certă că nu le este afectată starea de sănătate.

Echipa de prim răspuns din cadrul Postului de Jandarmi Montan Văliug s-a deplasat în staţiunea Semenic, unde a depistat autovehiculul cu care persoanele rătăcite au ajuns în staţiune şi au continuat căutările în golul alpin până la ora 23.30, când s-au retras datorită condiţiilor meteorologice nefavorabile, ceaţă, vânt în rafale de până la 47 km./oră, vizibilitate redusă maxim 10 m.

În continuarea acţiunii de căutare – salvare, în ziua de 08.11.2017 începând cu ora 09.00, 4 subofiţeri din cadrul Postului de Jandarmi Montan Văliug, 4 persoane din cadrul Serviciului Salvamont, 5 subofiţeri din cadrul I.S.U. Caraş-Severin, 3 agenţi din cadrul I.P.J. Caraş-Severin şi un pădurar din cadrul O.S. Nera Bozovici, constituiţi în patru echipe mixte, două pedestre, una moto cu ATV-ul şi o echipă de rezervă, au procedat la căutare-salvare pe trei trasee diferite pe direcţia Semenic-Borloveni, iar din direcţia Borloveni – Botul Calului au pornit acţiunea personalul din cadrul O.S. Nera Bozovici cu 3 autovehicule de teren.

La ora 16.15, şeful O.S. Nera Bozovici, a anunţat faptul că cele două persoane rătăcite au fost depistate în zona numită Botul Calului, iar aceştia nu prezentau afectări ale stării de sănătate, ulterior fiind transportaţi în mun. Reşiţa la domiciliul.

 

Misiuni de asigurarea a perimetrului:

 

  1. În data de 31.07.2017, la ora 14.00, s-a primit un apel prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă ,,112”, prin care am fost informaţi că o persoană de sex masculin s-a înecat.

Echipa de intervenţie din cadrul postului, s-a deplasat la faţa locului unde a fost depistată apelanta, care în calitate de angajată a unei terase din staţiune a declarat că patru clienţi făceau baie în lacul Gozna, iar la un moment dat s-au auzit strigăte de ajutor, observând că unul dintre clienţi a dispărut. A fost informat dispecerul şi până la sosirea echipajelor de poliţie, pompieri, ambulanţă, am procedat la verificarea şi căutarea persoanei înecate pe malul lacului în zona indicată de martori. La sosirea echipajului de pompieri, jandarmii au acordat sprijin pentru lansarea bărcii la apă, ulterior asigurând măsuri de ordine în zonă, îndepărtând persoanele curioase de la faţa locului.

 

 

  1. În data de 10.08.2017 la ora 09.20, am fost informaţi de către numitul Muntean Iosif, angajat al S.C. SMB Security S.R.L., în calitate de agent de pază la digul lacului Gozna din staţiunea Crivaia cu privire la faptul că pe luciul apei, la o distanţă de 500 – 600 metri, se observă ceva, ce pare a fi persoana dispărută în apa lacului în data de 31.07.2017.

Echipa de intervenţie din cadrul postului s-a deplasat la faţa locului, unde a constatat cu ajutorul binoclului că în apa se află o persoană înecată. A fost informat dispecerul şi până la sosirea echipajelor de poliţie, pompieri, ambulanţă, s-a procedat la căutarea unui loc optim pentru a putea fi scos şi transportată victima. În urma celor constatate s-a confirmat faptul că persoana înecată este numitul Z. Q. L. Zaki, născut în Filipine, de cetăţenie Iordaniană, dispărut în apa lacului Gozna în data de 31.07.2017.

 

Misiuni executate în sprijin

 

  1. În data de 31.10.2017, la ora 13:00, am fost informaţi de către Serviciul Salvamont Caraş-Severin cu privire la faptul că un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă Reşiţa a rămas înzăpezit pe traseul Prislop – Staţiunea Semenic.

Echipa de intervenţie din cadrul postului s-a deplasat la faţa locului, preluând şi transportând echipajul Ambulanţei în condiţii de siguranţă cu autovehiculul din dotarea postului la o pensiune, din Staţiunea Semenic. Ajunşi la faţa locului, membri echipajului Serviciului de Ambulanţă a constatat decesul unui bărbat, în vârstă de 60 ani, domiciliat în mun. Reşiţa. Patrula de jandarmi a asigurat zona până la sosirea echipajului de poliţie din cadrul Serviciului de Criminalistică.

  1. În data de 15.11.2017, în jurul orelor 22:00, am fost informaţi de către numitul Podaru Adrian, că în centrul comunei Văliug, un autotren de tonaj mare, înmatriculat in Serbia, a lovit un stâlp de electricitate care a picat pe autotren blocând drumul judeţean.

Echipa de intervenţie din cadrul postului s-a deplasat la faţa locului unde, în urma discuţiilor cu şoferul autotrenului a rezultat faptul că acesta, transportă o cantitate de 22 tone de materiale inflamabile (diluanţi, solvenţi şi vopsele), în butoaie ,din material plastic de 1000 litrii. Jandarmii montani au anunţat Dispecerul de serviciu al I.J.J.C-S, I.S.U. Semenic C-S, Poliţia şi lucrătorii Enel, totodată asigurând zona pentru îndepărtarea curioşilor şi a populaţiei din locuinţele aflate în vecinătatea autotrenului. La sosirea Poliţiei şi a Pompierilor, lucrătorii Enel au decuplat stâlpul de la reţeaua de curent în vederea scoaterii şi mutării autotrenului în afara localităţii pentru a evita riscurile.