Doliu în lumea filmului și a teatrului românesc

Doliu în lumea filmului și a teatrului românesc

Născut la Vinerea, județul Alba, la data de 4 iunie 1941, Valentin Uritescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti în 1963, la clasa profesorului Constantin Moruzan.

Cariera sa artistică s-a conturat prin intermediul celor câteva zeci de filme, dar și pe scenele a patru teatre: Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, „Teatrul Tineretului” din Piatra Neamț, iar în capitală Teatrul Bulandra și Teatrul Național „Ion Luca Caragiale”.

De-a lungul activității sale artistice, a primit Premiul UCIN pentru rolurile din filmele: „Momentul  Adevărului”, „A unsprezecea poruncă”, „Rămânerea”, „Şobolanii roşii” (1991), Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul Sergentul Şaptefraţi din filmul „Lumini şi umbre”, regia Andrei Blaier, în 1986, în același an fiind distins și cu Premiul ACIN pentru rolurile din „Noi cei din linia întâi” şi „Domnişoara Aurica”.

Scena românească își ia rămas bun pentru totdeauna de la Valentin Uritescu. După o vastă carieră prin care și-a pus amprenta în cultura românească, marele actor pleacă dintre noi cu aceeași eleganță cu care ne-a obișnuit. Mult prea multe modele culturale ale societății românești aleg să ne privească din altă parte, înainte să ne putem lua rămas bun. De aceea, trebuie să învățăm să ne onorăm valorile în fiecare zi, să ne bucurăm de ceea ce ne oferă, pentru că mâine nu este o garanție pentru nimeni. Condoleanțe familiei, echipei de artişti alături de care a urcat de atâtea ori pe scenă, bucurându-ne cu talentul său și tuturor celor ce l-au îndrăgit! Dumnezeu să-i odihnească sufletul și să îi aline pe cei apropiați!” a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

În 2004, i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”, iar la vârsta de 76 de ani a primit premiul pentru întreaga sa activitate la Gala Premiilor Gopo.

Ne rămân memoriile sale adunate în volumul „Să ai grijă de cel bun din tine. Amintiri” (2013), apărut la doi ani după ce a publicat cartea „Așa sunt eu, prost”.