ELEVII REÎNCEP CURSURILE. ŞCOLILE, REINCLUSE ÎN ITINERARIILE DE PATRULARE ALE POLIŢIEI

ELEVII REÎNCEP CURSURILE. ŞCOLILE, REINCLUSE ÎN ITINERARIILE DE PATRULARE ALE POLIŢIEI

Elevii și preșcolarii se întorc marţi la cursuri, după două săptămâni de vacanță.

În lunile februarie şi martie, poliţiştii au inclus, în itinerariile lor, cele 19.662 de unități de învățământ preuniversitar din ţară, desfăşurând zeci de mii de activităţi cu elevii, cadrele didactice, părinţii, cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene sau sub coordonarea prefecților.

De mâine,  efectivele Poliţiei Române vor fi din nou în teren, în zona şcolilor, grădiniţelor şi liceelor, pentru siguranţa elevilor şi fluidizarea traficului rutier.

La nivel național funcționează 19.662 unități de învățământ preuniversitar (6.316 în mediul urban și 13.346 în mediul rural), cu 9 mai multe față de debutul anului școlar în curs, în cadrul cărora sunt înscriși aproximativ 3 milioane de elevi.

În lunile februarie şi martie 2017, au fost desfășurate 5.554 acțiuni pe linia prevenirii absenteismului școlar, a respectării regulilor de circulație rutieră, dar şi pe alte linii.

Poliţiştii au fost angrenaţi în aproape peste 8.000 de activități, la orele de curs, au participat la peste 5.075 de ședințe cu părinții şi aproape 220 de întâlniri cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene sau sub coordonarea prefecților.

Au fost, de asemenea, derulate 883 de proiecte, programe sau campanii la nivel local.

S-a asigurat intervenția la 169 sesizări prin SNUAU 112 şi au fost efectuate peste 1.300 de controale privind asigurarea cu pază a unităților de învățământ continuă.

În cele două luni au fost înregistrate 487 de infracțiuni (peste 94% dintre infracțiuni au fost săvârșite în incinta unităților de învățământ).

Cele mai multe infracțiuni sesizate au fost cele de loviri sau alte violențe (peste 51%) și de furt (aproximativ 30%), acestea fiind comise, în mare parte, în incinta şcolilor.

3.435 elevi care au absentat de la cursuri au fost identificaţi de poliţişti, iar  pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sau a regulilor de circulaţie, au fost aplicate 2.121 de sancțiuni contravenționale.

De mâine,  efectivele Poliţiei Române vor fi din nou în teren, în zona intrărilor în şcoli, grădiniţe şi licee, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi fluidizarea traficului rutier.

Începând de mâine, fiecare unitate de învăţământ va fi reinclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei.

NU UITAŢI DE RECOMANDĂRILE NOASTRE!

            Dragi copii:

Pe drum, respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni!

Nu acceptaţi compania unor persoane necunoscute şi nu primiţi nimic de la acestea, indiferent ce vă spun!

Evitaţi să aveţi asupra voastră sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenţia infractorilor!

La şcoală, păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile!

Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii! Nu umblaţi cu lucrurilor colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă!

Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă împingeţi colegii în pauze! Protejaţi elevii mai mici şi ajutaţi-i să se simtă în siguranţă!

În timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ!

Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun!

Nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Spuneţi-le imediat profesorilor sau părinţilor dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel!

Stimaţi părinţi:

Încurajaţi-vă copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber!

Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii!