Expoziția „EVERYDAY DRAWINGS” semnată de Botond Részegh aduce arta contemporană la Muzeul Banatului Montan din Reșița

Expoziția „EVERYDAY DRAWINGS” semnată de Botond Részegh aduce arta contemporană la Muzeul Banatului Montan din Reșița

O expoziție captivantă, intitulată „EVERYDAY DRAWINGS”, semnată de artistul Botond Részegh, va putea fi admirată începând cu 5 octombrie până în 31 octombrie 2023 la Muzeul Banatului Montan din Reșița. Curatorul expoziției este Ana Negoiță, iar acest eveniment artistic promite să aducă o perspectivă inedită asupra creației artistice contemporane.

Expoziția „EVERYDAY DRAWINGS” propune publicului o incursiune în lumea artei, în spațiul intim și personal al atelierului artistului. Această inserție profund personală în laboratorul artistic are puterea de a construi o relație unică între artist și public. Lucrările incluse în expoziție sunt de fapt o serie de desene și picturi care redau stări de încordare, anxietate și disconfort, fie în raport cu ceilalți, fie cu propria persoană. Fără a recurge la reprezentarea directă a agresiunii, lucrările reușesc să transmită privitorului o stare de tensiune, folosind dinamică, cromatică și structură compozițională, prin contrastul cromatic sau fizionomic. Fiecare imagine surprinde un tip de încordare prin intermediul reprezentării posturilor anatomice neobișnuite și contorsionate.

Artistul creează o suită de personaje anonime și neidentificabile care reprezintă diverse tipologii umane, exprimând frica, disconfortul, singurătatea sau, paradoxal, chiar exuberanța. Selecția lucrărilor evidențiază un proces cumulativ care exemplifică un discurs artistic unitar, construit în jurul unei teme de cercetare vizuală. Prin urmare, privitorul este invitat să exploreze siluetele antropomorfe, expresioniste și minimaliste, care au devenit caracteristice lui Botond Részegh. Acestea conferă expoziției o dinamică specifică și povestesc o experiență ce pune accent pe aspecte autobiografice.

Botond Részegh, născut în 1977 la Miercurea-Ciuc, este unul dintre cei mai activi artiști contemporani din România, recunoscut pentru contribuția sa la multiple forme de expresie artistică, precum pictura, grafica și fotografia. Artistul și-a consolidat reputația ca un nume important în mediul artistic românesc și internațional. A dezvoltat numeroase proiecte artistice care explorează probleme sociale, științifice și psihologice prin mijloace specifice, având o abordare interdisciplinară a cercetării.

Această expoziție este realizată cu sprijinul Muzeului Banatului Montan, Primăriei Reșița, Consiliului Județean Caraș-Severin și Primăriei Miercurea Ciuc. În perioada desfășurării expoziției, publicul este invitat să exploreze universul artistic al lui Botond Részegh și să se bucure de experiența vizuală unică oferită de „EVERYDAY DRAWINGS”.

Această expoziție reprezintă un prilej deosebit de a descoperi și de a aprecia lucrările unui artist remarcabil și de a călători în lumea sa artistică complexă și captivantă.