„Fii activ!” de ziua internațională a Dunării

Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin informează publicul interesat că în fiecare an, pe 29 IUNIE, se celebrează „Ziua Internaţională a Dunării” – dată ce marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea), la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), cu sediul la Viena. Tema propusă de ICPDR pentru acest an este „Fii activ!”.

Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate cele 14 state dunărene, pentru a marca dorința acestor țări de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului european în fața unor amenințări diverse, precum fenomenele extreme (secetă sau inundații) sau poluări accidentale. În zonele din apropierea malurilor fluviului sunt organizate festivaluri, întâlniri publice, evenimente educative și de divertisment. Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferențelor de culturi și istorii, având în schimb o dorință comună – responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.

Dunărea este principalul fluviu european, care aduce numeroase beneficii economice țărilor riverane și împreună cu afluenții săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa. Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol important în contextul politic, social, economic și cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale și de Sud-Est. Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, traversează Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Din Munții Pădurea Neagră din Germania și până în Deltă, Dunărea parcurge 2.845 km. Fluviul reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigații și industrie pentru cei peste 115 milioane de locuitori ai acestei regiuni.

În România, această zi va fi marcată de o serie de evenimente organizate care au ca scop central sprijinirea proiectelor de investiţii în vederea implementării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Autoritățile publice centrale și locale, municipalitățile, organizațiile neguvernamentale, școlile și grădinițele și comunitățile științifice sunt încurajate să se implice în organizarea și desfășurarea acestor activități, ocazie deosebită pentru promovarea imaginii României în lume, a eforturilor pe care țara noastră le întreprinde în vederea conservării fluviului Dunărea, precum și a activităților de informare și conștientizare.

Facebook Comments

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu

I accept the Terms and Conditions and the Privacy Policy

Reclama ta aici