Județul Caraș-Severin are multe de oferit, dar poziționarea lui la capăt de țară face să fie prea puțin cunoscut. Povestea internațională a cascadei Bigăr începe în septembrie 2010, odată cu lansarea albumului National Geographic – România. Acolo apărea pentru prima dată într-un ghid serios de călătorie. Mult mai recent însă a venit prezența cascadei într-o listă cu 10 cascade unice. Asta a făcut ca Bigărul să devină o vedetă în întreaga lume.
Ce face cascada Bigăr specială?
Apa vine din apropiere, Izbucul Bigăr este un izvor puternic (de unde termenul izbuc), alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei, după circa 200m, apa izvorului (bogată în calcar) se varsă printre stânci, ajunge pe un vârf acoperit cu mușchi și se prelinge în formă de evantai, vărsându-se în râul Miniș. Cascada nu e uriașă, dar aspectul ei este unic.
Singura lor suferință era lipsa unui urmaș. Dar într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că, doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stânca așezată la granița dinte lumi va rămâne însărcinată, avertizând-o că dacă urmașul va fi fată, acesteia nu-i va fi îngăduit să se îndrăgostească, altfel fata va muri.
Femeia a băut din apă după cum i s-a spus în vis. Nu după mult timp, femeia a născut o fată deosebit de frumoasă, care mai apoi s-a îndrăgostit de un tânăr chipeș pe nume Bigăr.
Tatăl dorind ca fata sa-l uite pe flăcău și dragostea care i-a cuprins inima fetei, o închide în grota de deasupra izvorului dintre lumi.
Țipetele de disperare ale tinerei fiind auzite de vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului. Înduplecată de suferința fetei, și de dorința ei de a fi cu acel fecior, vrăjitoarea i-a transformat părul într-o cascadă pe care a început să alunece lacrimile ei.
Vuietul cascadei îl făcu pe tânărul Bigăr să vină la ea și să se arunce în apele cascadei fermecat de vuietul său. Cei doi s-au stins împreună, întâlnindu-se în cealaltă lume, pe Tărâmul Regăsirii Dorului, unde iubirea lor s-a împlinit, și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți.
De atunci, îndrăgostiții, pentru a avea parte de iubirea veșnică, vin și beau apă din cascada ce-i poartă numele flăcăului Bigăr .
Caraş-Severinul este cea de-a doua zonă verde a ţării, ca întindere, după Delta Dunării. Fie că e iarnă sau vară, peisajele sunt spectaculoase.