La acest sfârșit de săptămână, partenerii sârbi, români și croați din cadrul DANUrB+ se întâlnesc la Golubac, în Serbia, cu ocazia conferinței regionale. Aceasta este un nou prilej pentru ca actori locali de pe ambele maluri ale Dunării să se prezinte și să facă schimb de idei și bune practici în perspectiva unor colaborări și potențiale proiecte comune. Termenul de actori locali este unul larg și vizează ONG-uri, instituții de cultură și educaționale, administrații locale, producători locali sau operatori din turism. De asemenea, în cadrul conferinței, partenerii din proiect vor prezenta stadiul derulării și o serie de ținte atinse în cadrul acestuia.
Reuniunea debutează vineri cu o vizită ghidată în Cetatea Golubac. Sesiunile conferinței vor fi moderate atât de echipele partenere de la Euroland Banat și Organizația Turistică din Golubac, cât și de cele de la facultățile de arhitectură din Belgrad și Timișoara.
Ziua de sâmbătă este dedicată discuțiilor dintre parteneri și descoperirea unor obiective culturale și turistice în Cazanele Dunării precum situl arheologic și Muzeul de la Lepenski Vir, Centrul de Vizitare al Parcului Național Djerdap etc.
Precum întâlnirile anterioare organizate de echipa Euroland Banat pe malul românesc al Dunării, și cea de la Golubac face parte din dintr-o suită de activități specifice desfășurate în cadrul proiectului DANUrB+. Reamintim că rețeaua culturală DANUrB+ își propune să contribuie la consolidarea capacității actorilor locali interesați de o cooperare eficientă la nivel local și interregional, cu scopul valorificării patrimoniului Dunării. Ținta acestui tip de evenimente este de a aduce împreună părți interesate ce desfășoară activități în arealul dunărean în vederea stabilirii unor contacte care să adauge valoare parteneriatului deja existent, pentru dezvoltarea durabilă a zonei și pentru promovare în plan internațional, grație unor activități comune ambelor maluri ale fluviului.
Euroland Banat propune actorilor locali și internaționali descoperirea și redescoperirea unui patrimoniu milenar, material și imaterial comun ce s-a dezvoltat de-a lungul fluviului. Mai mult, își dorește să conecteze aceste bogății și să faciliteze comunităților riverane, și nu numai, conservarea și valorizarea lor durabilă pentru binele comun. Proiectul DANUrB+ este finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Transnațional Interreg Danube 2014-2020.