Anul acesta, Muzeul Cineastului Amator alături de Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, Casa de Cultură a Studenților Reşiţa şi Societatea pentru Cultură „Metarsis” vor marca o nouă ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor la Muzeul Cineastului Amator aflat în incinta UEMR.
Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie. În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor, membră în conducerea celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor Network of European Museum.
Muzeul Cineastului Amator este singurul muzeu din România dedicat cineamatorismului. Prin piesele şi colecţiile deţinute, însumând peste 200 de exponate, muzeul prezintă activitatea desfăşurată de cineaștii amatori.
Program
Sâmbătă, 20 mai 2017, interval orar 18.00 – 01.00:
Sub genericul „Universul din spatele obiectivului”, anul acesta se vor prezenta 3 noi spaţii expoziţionale, mai exact:
un spaţiu dedicat cinecluburilor reşiţene „Optic ’76”, „Energia” şi „Focal XX”. Expoziția va cuprinde aparatura utilizată în cadrul cinecluburilor, fotografii, diplome şi cupe. Cei prezenţi se pot întâlni şi cu 3 reprezentanţi din fiecare cineclub – Doru Marcu (Optic ’76), Francisc Csonka (Energia) şi Ioan Toth (Focal XX).
un spaţiu va fi dedicat publicaţiilor pe teme cinematografice și de cineamatorism.
un ultim spaţiu va cuprinde corespondenţa donată de către domnul Virgil Humăilă (din cadrul cineclubului „Zboina” Focşani), care cuprinde invitaţii de participare la festivalurile organizate de alte cinecluburi din ţară. De asemenea, domnul Humăilă Virgil a donat şi o vastă colecţie de reviste Cinema, o parte dintre ele fiind prezente în colecţia de publicaţii.
Cu această ocazie se va expune şi colecţia de aparate de filmat pe peliculă (1921-1980), colecţie care se expune momentan doar cu prilejul Nopții Muzeelor.
De asemenea, în acest interval orar se vor organiza vizite în muzeul amplasat în fosta cabină de proiecție a cinematografului „23 August”, în cadrul cărora va fi prezentat modul de funcționare al fostei cabine de proiecţie, precum și cel al exponatelor din cadrul muzeului (aparatură utilizată de către cineamatori, filme pe peliculă, postere de film și altele)
În ultima parte a serii se vor organiza proiecții de film în aer liber (în interior, dacă vremea nu permite proiecţii în aer liber). Filmele serii vor fi „Doar o răsuflare”, film documentar românesc proiectat în cadrul programului KineDok powered by One World România, și filmul „Usturoi”, o comedie românească filmată în Transilvania. În pauza dintre cele două proiecții va fi prezentat un colaj de film pe peliculă cu acompaniament muzical, realizat de către Alexandru Moldovan.