Patrimoniul cultural, arhitectural și industrial din Banatul Montan

Patrimoniul cultural, arhitectural și industrial din Banatul Montan

Banatul Montan este depozitarul unor bogății culturale,  arhitecturale și industriale deosebite. Mulți dintre noi ne-am născut cu ele și le considerăm un dat peren. Din păcate, realitatea din ultimele decenii ne arată cu totul altceva. Necunoașterea, acțiunea umană deliberată sau accidentală, complicitatea unor instituții, indiferența noastră sau acțiunea unor factori naturali au dus la afectarea și diminuarea acestui tezaur sau chiar la dispariția unor valori excepționale, indiferent că vorbim de clădiri, vestigii istorice, căi ferate, mine, canale de aducțiune, gări etc.

Deși au existat și alte demersuri de a aduce în dezbaterea publică tema patrimoniului cultural, arhitectural și industrial al regiunii, considerăm că se impune o coagulare a acestor eforturi.

Astfel, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița și Asociația Euroland Banat invită iubitori ai moștenirii culturale și industriale din zona noastră, în incinta universității reșițene, la o Masă rotundă, sâmbătă, 20 mai 2017, ora 9.30, cu tema Patrimoniul cultural, arhitectural și  industrial din Banatul Montan.

Manifestarea, ce reunește istorici, cercetători, restauratori, reprezentanți ai administrației publice locale și pe cei ai societății civile, va debuta cu o expoziție foto / film în foaierul universității, având ca temă patrimoniul industrial. Discuțiile având ca teme Patrimoniul arhitectural și cultural al Banatului Montan și Patrimoniul industrial al Banatului Montan se vor purta în sala „Constantin Gruescu”, începând cu ora 10.00. Printre invitați se numără profesori, specialiști și cercetători în domeniu de la Universitatea de Vest din Timișoara, Centrul de Cercetare pentru Patrimoniu și Antropologie Culturală (RHEA), Facultatea de Arhitectură din Timișoara, Asociația pentru Patrimoniu Activ (PACT) alături de gazdele din universitatea reșițeană.

În cursul aceleiași zile li se propune participanților o deplasare în teren pentru a vizita și câteva obiective de patrimoniu din Reșița.

Masa rotundă le oferă o platformă de discuții, de idei, propuneri, dezbateri celor care apreciază moștenirea culturală, patrimoniul arhitectural și industrial pe care încă îl mai avem. Ea se adresează, deopotrivă, celor de specialitate (istorie, arhitectură, turism, geografie, design, marketing etc.), dar și companiilor ce au, între active, monumente și obiective de patrimoniu.

Întâlnirea își propune să-i reunească pe cei care sunt pasionați de patrimoniul cultural și industrial al Reșiței, al Banatului istoric. Scopul este, pe de o parte, de a informa și conștientiza comunitatea asupra acestui tezaur pe care riscăm să-l pierdem prin indiferență. Pe de altă parte, ne dorim să-i aducem la aceeași masă pe cei care consideră că acest patrimoniu reprezintă o resursă a comunității, a regiunii, o bogăție care poate și trebuie salvată, un tezaur ce trebuie restaurat și pus în valoare în scop turistic, cultural etc. pentru binele comun și pentru generațiile care vor urma.