Polițiștii de frontieră sunt pregătiți pentru minivacanța de 1 Mai

Polițiștii de frontieră sunt pregătiți pentru minivacanța de 1 Mai

Având în vedere ca în perioada următoare va fi minivacanța de 1 Mai, perioada ce reprezintă un prilej pentru mulți cetățeni români de a petrece vacanța în afara granițelor, din experiența anilor anteriori, în punctele de trecere a frontierei se estimează creșteri ale traficului de persoane și mijloace de transport, în special la frontiera cu Bulgaria.

În acest sens, Poliția de Frontieră Română va menține toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control operativ care au fost asigurate si cu ocazia Sărbătorilor Pascale, perioadă în care nu au fost înregistrați timpi foarte mari de așteptare la frontieră, deși traficul prin punctele de frontieră a crescut în medie cu 34% față de o perioadă normală.

Reamintim că, începând cu data de 07.04.2017, atât Poliţia de Frontieră Română, cât și autoritățile de frontieră ale statelor vecine din Ungaria și Bulgaria, efectuează verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre UE, ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen. Aceste verificări sistematice ce constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE.

Pentru fluidizarea traficului, s-a suplimentat numărul polițiștilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor. In punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Astfel, în această perioadă, aproximativ 4.200 polițiști de frontieră vor desfășura, zilnic, activități de supraveghere și control a frontierei de stat.

Subliniem faptul că este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora. În funcție de valorile de trafic, în fiecare punct de trecere a frontierei se vor crea fluxuri suplimentare de control, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.

În acelaşi timp, au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.

Poliţia de Frontieră Română va depune toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.

Restricții de circulație pe teritoriul Ungariei

Informăm conducătorii de automarfare că autoritățile ungare ne-au adus la cunoștință faptul că în perioada 29.04.2017 ora 23.00 (ora României) – până 01.05.2017 ora 23.00 (ora României), pe teritoriul Ungariei va fi restricţionată circulaţia tuturor autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone. Măsura este luată de către autoritățile din țara vecină ca urmare a faptului că în această perioadă se celebrează Ziua Internațională a Muncii.

În această perioadă, şoferii automarfarelor vor avea obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la încheierea restricţiei de circulaţie pe drumurile publice de pe teritoriul Ungariei.

Precizăm faptul că în intervalul orar menţionat traficul de călători şi autoturisme se va desfăşura în condiţii normale.

Statistica anului trecut la frontiera

Anul trecut, în perioada minivacanței de 1 Mai, 29.04.2016 – 02.05.2016, au trecut frontiera aproximativ 640.000 de persoane, din care aproximativ 545.000 cetăţeni UE şi 95.000 cetățeni non UE şi peste 176.000 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele din vestul tarii (252.000 persoane), din sud (peste 100.000) și din est (76.000 persoane), precum şi cele aeroportuare (peste 150.000 persoane).

Recomandări:

În condiţiile în care, conform estimărilor, cele mai tranzitate puncte de trecere vor fi cele de la frontiera cu Ungaria, Bulgaria şi R Moldova, revenim cu precizarea de a fi tranzitate toate punctele de frontieră existente la aceste graniţe:

Pe frontiera româno-ungară:

 • pe raza jud. Timiş: T.F. Cenad – Kiszombor
 • pe raza jud. Arad: T.F. Nădlac – Nagylak

P.T.F. Nadlac II- Csanadpalota

P.T.F. Turnu – Batonnya

P.T.F. Vărşand – Gyula

 • pe raza jud. Bihor: T.F. Salonta – Mehkerek

P.T.F. Borş – Artand

P.T.F. Valea lui Mihai – Nyirabrany

P.T.F. Săcuieni – Letavertes

 • pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni – Vallaj

P.T.F. Petea – Csengersima

  Pe frontiera româno-bulgară:

 • pe raza jud. Giurgiu:  T.F. Giurgiu – Ruse
 • pe raza jud. Constanţa: T.F. Vama Veche

P.T.F. Ostrov – Silistra

P.T.F. Negru Vodă – Kardam

 • pe raza jud. Dolj: T.F. Bechet – Orjahovo

P.T.F. Calafat -Vidin

Pe frontiera româno-moldoveană:

 • pe raza jud. Galaţi: T.F. Oancea – Cahul

P.T.F. Galaţi – Giurgiulești

 • pe raza jud. Vaslui : T.F. Albiţa – Leușeni
 • pe raza jud. Iaşi: T.F. Sculeni – Sculeni
 • pe raza jud. Botoşani: P.T.F. Rădăuţi – Prut – Lipcani

P.T.F. Stânca – Costeşti

Participanții la traficul transfrontalier au la dispoziție aplicaţia Trafic On-line, dezvoltată de Poliţia de Frontieră Română, ce poate fi accesată pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

De asemenea, pentru informații privind punctele de trecere a frontierei, despre călătoria în străinătate sau pentru sesizări privind diferite aspecte din sfera de competență a Poliției de Frontieră cetățenii pot suna la numărul de telefon 021.9590, care funcționează în regim permanent.