Primul proiect din România în care se reglementează o așezare informală, implementat de Primăria Reșița

Primul proiect din România în care se reglementează o așezare informală, implementat de Primăria Reșița
Proiectul „N-am acte, nu exist. Model inovativ de intervenție participativă în așezări informale” constă în mai multe etape de lucru desfășurate pe parcursul a 18 luni, având ca scop reglementarea situației terenurilor și sprijinirea intrării în legalitate a celor ce locuiesc în zona Câlnic.
Acest proiect este implementat de către Primăria Municipiului Reșița în parteneriat cu Asociația Make Better, Fundația Humanitas Pro Deo Reșița, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România (program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021).
Mai mult decât atât, proiectul din str. Bistra – Câlnic este PRIMUL PROIECT DIN ROMÂNIA ÎN CARE SE REGLEMENTEAZĂ O AȘEZARE INFORMALĂ (după ce a apărut legea așezărilor informale 151/2019 și normele de aplicare in 2020).
Cu ajutorul acestui proiect se pun în aplicare noile prevederi legale printr-un model-pilot de intervenție urbanistică participativă pe Str. Bistra. Aceasta este una din zonele urbane marginalizate din oraș, locuită de o comunitate cu stare materială precară, cu locuințe în mare parte degradate, improvizate și fără forme legale. Scopul proiectului este să sprijine oamenii din comunitate care trăiesc acolo de zeci de ani să intre în legalitate și să obțină acte pentru terenurile pe care și-au construit casele.
„La întâlnirea la care am participat s-a pus în vedere un aspect foarte important, și anume că intervenția în cartierul Câlnic va permite (și) o restructurare urbanistică a zonei care va contribui la creșterea calității vieții oamenilor din cartier.”, susține Adrian Dacica, viceprimarul Municipiului Reșița.

Related Posts