Search
Close this search box.

Reșița: Un pas important spre independența energetică prin construirea unui Parc Fotovoltaic de 21 MW

parc fotovoltaic

Municipiul Reșița face un pas semnificativ către independența energetică și dezvoltarea sustenabilă, obținând avizul tehnic de racordare (ATR) pentru un Parc Fotovoltaic de 21 de megawați (MW) pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Această inițiativă marchează un moment de cotitură în strategia de modernizare a orașului și în eforturile de a utiliza surse de energie regenerabilă pentru a satisface nevoile comunității locale.

Oportunitatea de accesare a fondurilor europene:

Un aspect esențial al acestui proiect îl reprezintă posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea parcului fotovoltaic. Aceasta se încadrează perfect în axa de modernizare, întrucât oferă o soluție sustenabilă pentru necesitățile energetice ale orașului.

Energia pentru comunitate:

Necesarul de electricitate al municipalității Reșița este diversificat, concentrându-se pe trei componente esențiale:

  1. Unități de învățământ: Educația este o prioritate, iar furnizarea de energie curată și eficientă către școlile și universitățile din oraș este esențială pentru funcționarea lor optimă.
  2. Iluminatul public: Iluminatul stradal reprezintă un factor crucial pentru siguranța și confortul cetățenilor. Trecerea la surse de energie regenerabilă pentru acest scop va reduce costurile operaționale și amprentei de carbon a orașului.
  3. Transportul public: Modernizarea transportului public prin utilizarea de tramvaie și autobuze electrice este un alt pas important spre reducerea poluării și creșterea calității aerului din Reșița. Necesarul de energie pentru aceste mijloace de transport este semnificativ.

Surplus de energie:

Un aspect notabil al proiectului este faptul că surplusul de energie electrică produs în Parcul Fotovoltaic va fi injectat în rețeaua ENEL de către o societate comercială a Primăriei Reșița. Acest surplus poate fi folosit pentru a acoperi alte nevoi ale comunității sau poate genera venituri suplimentare prin vânzarea de energie electrică către rețeaua națională.

Visul independenței energetice:

Primăria Reșița și comunitatea locală au un obiectiv ambițios: să devină primul municipiu din România independent din punct de vedere energetic. Această inițiativă nu numai că va reduce dependența de sursele de energie tradiționale, dar va contribui și la reducerea amprentei de carbon a orașului și la protejarea mediului înconjurător.

Proiectul Parcului Fotovoltaic de 21 MW marchează un moment semnificativ în dezvoltarea municipiului Reșița și în eforturile sale de a deveni un exemplu de durabilitate și independență energetică în România. Această inițiativă deschide noi oportunități pentru comunitate, economie și mediul înconjurător și arată angajamentul ferm al orașului în ceea ce privește soluțiile energetice regenerabile.