Școala Duală reșițeană membra a European Alliance for Apprenticeships (EAfA)

Școala Duală reșițeană membra a European Alliance for Apprenticeships (EAfA)

Primăria Municipiului Reșița a fost acceptată, la finalul lunii iulie, în European Alliance for Apprenticeships (EAfA). Din această alianță fac parte 4 comunități din 3 țări europene (Italia, Spania și Portugalia) care au pus accent pe formarea profesională a elevilor beneficiari ai școlii duale. Avantajele acestei asocieri constau în posibilitatea aplicării de proiecte, în parteneriat cu una din comunitățile din asociație, de care să beneficieze elevii, autoritatea publică, școlile și agenții economici. Firmele și autoritățile vor beneficia de expertiză europeană, iar elevii, de pregătire profesională (inclusiv practică) în una din cele 3 țari. În acest sens, la începutul lunii august Primăria Reșița, în parteneriat cu Autoritatea Metropolitană Roma, a depus o cerere de finanțare pentru organizarea unui workshop la Reșița. Tema workshopului va fi CONECTIVITATEA, iar de expertiza formatorilor europeni vor beneficia specialiștii din Primărie, școlile din municipiu, precum și societățile comerciale partenere ale școlii duale.

Mai jos aveți o analiză făcută de specialiștii din primărie cu privire la această asociere.

Autorități locale, membre EAfA
• Primăria Municipiului Reșița
• Autoritatea Metropolitană Roma
• Provincia Trento din Italia
• Lisabona din Portugalia și
• Castileand Leon din Spania

Reșița pe harta Europei, cu Primăria care învestește în educație, în grupul celor mai deschise autorități locale-regionale, din Italia – Roma și Provincia Trento, Lisabona din Prtugalia, Castileand Leon din Spania.

„Am aplicat pentru calitatea de membru in Alianța Europeană pentru Profesionalizare – European Alliance for Apprenticeship, care numără 334 de membri, care începând din 2013 au sprijinit 909.763 de locuri de formare profesională la nivel european. Primăria Municipiului Reșița a fost un actor activ pentru lansarea învățământului profesional dual imediat după apariția cadrului legislativ, din 2017, acum are primii 18 absolvenți angajați la 12 companii locale – curajoase și încurajate. A inițiat și derulat acțiuni de informare și încurajare a angajatorilor locali, pentru a investi în formarea profesională a elevilor, astfel încât în acest an avem primii absolvenți angajați la companiile locale! – peste 50 de companii partenere!”, se arată într-un comunicat al Pimăriei Reșița

Revitalizarea învățământului în general, și a formării profesionale în special este o reală prioritate a municipalității, cu un rol de catalizator al cooperării dintre școli și angajatori, având deja experiența concretă a acestor ani, de o formă de parteneriat cu trei actori – școala-angajatorul-autoritatea locală, iar lecțiile învățate ne place să le denumim „de la dual la trial”.

Observăm o participare relativ redusă a autorităților locale-regionale, doar 5 membrii (reprezentând 1,5%). Primăria Municipiului Reșița, împreună cu Autoritatea Metropolitană Roma, Provincia Trento, Lisabona, Regiunea Castileand Leon, suntem autoritățile care declară interes și angajament pentru formare profesională, în calitatea noastră de membrii ai alianței.
Ne-am angajat ca până în decembrie 2023 să atingem valoarea de 500 de elevi sprijiniți pentru formare profesională în sistem dual – trial, pentru a pregăti forță de muncă cu competențele necesare economiei locale.

Pentru creșterea calității formării profesionale, s-a demarat deja dezvoltarea și implementarea unor instrumente pentru identificarea nevoilor reale ale angajatorilor locali, și a răspunde la aceste cerințe în timp real, acordând sprijin financiar pentru organizarea formării, cu un buget anual de 40 000 euro.
Promovarea antreprenoriatului local, inovativ și dinamic, a exemplelor de succes și încurajarea valorificării potențialului local, este în intenția Primăriei Reșița, prin contacte directe cu antreprenori de succes, pentru multiplicarea modelelor.

Mobilitatea europeană a elevilor pentru formare profesională este un context excelent de învățare, și pe lângă acțiuni de trimitere a elevilor noștri în spațiul european, minim 115/an, se propunem atragerea cel puțin a 50 de elevi/an către oportunitățile de formare la nivelul local al municipiului și județului.

”În acțiunile prin care vom atinge acești indicatori, cooperăm cu Inspectoratul Școlar, cu CLDPS, cu angajatori și lista este deschisă pentru fiecare entitate, instituție, organizație, personalități care cred în acest demers și doresc să ni se alăture!”, transmit specialiștii din Primăria Municipiului Reșița.

Related Posts