Transferurile de bani justificate sau nu, de românii din Diaspora

Termen prelungit la Impozite și Taxe, la Caransebeş

„Românii din diaspora vor fi obligați de PSD să justifice sumele de peste 1.000 de euro trimise in țară„ clamează lideri al PNL.

”Este o falsă problemă, enunţată de propagandă. Nu este inițiativa PSD ci o Directivă Europeană, nu a fost adoptată, nu a intrat în vigoare, nu se vizează milioanele de români care lucrează în afara țării. Directiva nu-i obligă pe românii din Diaspora să justifice proveniența acestor bani, cu excepția celor implicați în infracțiuni legate de spălarea de bani sau finanțarea terorismului”, susține Ion Mocioalcă, președintele PSD Caraș-Severin.

Iată Directiva Europeană aici. (A se vedea Art. 11, lit. b), pct. ii): http://www.onpcsb.ro/pdf/Directiva%20UE%20849-2015.pdf

Nici Directiva şi nici proiectul de lege nu prevăd ca obligaţia de raportare să revină oamenilor sau societăţilor care efectuează tranzacţiile, ci entităţilor raportoare. Deci nici un român care trimite bani acasă nu trebuie să justifice, de fiecare data, de unde are banii şi de ce îi trimite în România. Directiva nu va fi implementată decât în urma unei analize din care să reiasă măsurile necesare pentru ca nici un român să nu fie afectat. Implementarea Directivei trebuie să fie o măsură benefică, nu una care să impună obligaţii suplimentare sau restricţii pentru românii care muncesc şi trimit bani celor de acasă.

”Atentionarea lui Câţu, care le cere românilor să nu mai trimită bani în ţară este cel puţin iresponsabilă şi poate pune în pericol chiar siguranţa natională, dat fiind că în 2017 remiterile din străinătate au reprezentat 4 miliarde de euro, iar în ultimii 10 ani peste 50 de miliarde. Obligaţia de transparenţă (să cunoşti expeditorul şi destinatarul) pentru orice sumă trimisă în interiorul UE şi care depăţeste 1.000 Euro, nu este decizia PSD, cum zice d-ul Cîţu, ci a Comisiei Europene, prin DIRECTIVA (UE) 2015/849 din 2015 (articolul 5). Termenul de implementare a fost 26 iunie 2017, iar Comisia a refuzat de 2 ori Romaniei prelungirea acestui termen. Romania a intrat deja in procedura precontencioasa pentru neimplementare, astfel incat procedura de infrigement este aproape. În realitate, Cîţu este speriat de transparentizarea fondurilor primite de ONG (nu se pot face donatii anonime mai mari de 1.000 Euro) şi de devoalarea beneficiarilor reali ai asociaţiilor şi fundaţiilor”, a mai adaugat președintele PSD Caraș-Severin.

Related Posts