Activități la centrul Elena Ardelean din Oravița

Activități la centrul Elena Ardelean din Oravița

În anul 2016 Centrul Elena Ardelean Oravița a avut ca obiectiv asigurarea condițiilor unei vieți individuale și sociale normale pentru persoanele adulte cu dizabilități, asigurându-le acestora un climat familial pentru satisfacerea nevoilor personale, prin derularea unui program individual de recuperare și integrare/reintegrare a acestora în societate.

Activitatea de găzduire și îngrijire personală s-a desfășurat în condiții normale, conform normelor legale în vigoare, asigurându-se beneficiarilor condiții bune de locuit, hrană, asistență medicală, consiliere psihologică, asistență socială etc.

Pe parcursul anului 2016 au fost angajate 3 persoane pentru a completa locurile vacante de cãtre angajații care și-au încetat activitatea, iar la finele anului 2016 în cadrul Centrului Elena Ardelean Oravița figurau 66 de persoane angajate.

În decursul anului 2016 numărul de beneficiari a fost de 95 de persoane adulte cu dizabilități.

  1. Activități administrative

În urma modificării standardelor minime de calitate reglementate prin Ordinul 67/21.01.2015, Centrul Elena Ardelean a luat o serie de măsuri pentru a se adapta noilor cerințe:

-S-au elaborat noi proceduri operaționale în conformitate cu standardele minime de calitate;

-S-a achiziționat pentru activitățile de recuperare kinetoterapeutică: bicicletă epileptică, bandă de alergat, panou de baschet;

-S-a achiziționat un aparat de aer condiționat pe locația Ferdinand;

-S-a făcut branșament nou de electricitate mărindu-se astfel puterea de KWH necesară unei bune funcționări de la 20 KWH la 70 KWH;

-S-au reamenajat spațiile comune în aer liber atât cele din centru cât și cele de la modulele Locuințe Protejate. Au fost confecționate foișoare din lemn pentru petrecerea timpului liber;

  1. Activități dedicate beneficiarilor

În anul 2016, în cadrul Centrului Elena Ardelean s-au desfășurat următoarele programe cu beneficiarii: alfabetizare, socializare, autogospodărire, auto îngrijire, terapie ocupațională, activități sportive, programe recreative.

Principalele obiective care au motivat programele de recuperare au fost:

– Îngrijirea beneficiarilor cu handicap grav și crearea unui cadru cât mai adecvat nevoilor identificate;

– Recuperarea beneficiarilor cu capacități fizice și cognitive în acest sens și creerea pentru ei a unui cadru cât mai aproape de cel gen familie;

– Socializarea și integrarea socială a tinerilor centrului.

  1. În cadrul programului de alfabetizare s-au realizat activități de scris-citit (s-a început cu o verificare a cunoștințelor acumulate până acum și s-a pus accentul pe completarea lacunelor) și desen.
  2. În cadrul programului de socializare s-au făcut ieșiri în comunitate, la cumpărături, participarea la diferite evenimente sociale, excursii cu trenul și microbuzul, plimbări cu barca pe lacul Mare din Oravița și în diferite destinații turistice, cu scopul familiarizării cu mediul exterior centrului. Beneficiarii au participat la slujbele de duminică și de sărbători de la biserică.

O parte din tinerii centrului, deja obișnuiți cu ieșirile în oraș, merg singuri la plimbare și cumpărături, pe baza unui bilet de voie care precizează responsabilul de grup.

S-au efectuat excursii cu trenul pe linia Oravița Anina (Semeringul Bănățean),  și o excursie la Ochiul Beiului pe platoul de la Valea Bei cu microbuzul.

  1. Programul de autogospodărire a cuprins activități de curățenie în camerele proprii și în spațiile comune, activități de stabilire a meniurilor, spălarea veselei la bucătărie și servirea mesei, activități de grădinărit și îngrijire a spațiilor verzi din unitate, activități de îngrijire a animalelor de companie.
  2. Programul de autoîngrijire a cuprins activități de formare a deprinderilor de igienă proprie și alimentație pentru beneficiarii cu handicap grav care nu au încă însușite aceste deprinderi. Pentru beneficiarii cu handicap accentuat s-au făcut activități care să le dezvolte capacitatea de adecvare a vestimentației în funcție de condițiile meteo dar și în diferite ocazii cum ar fi ieșirile în comunitate, la biserică sau la diferite evenimente.
  3. În cadrul programului de recuperare și terapie ocupațională s-au desfășurat activități de artizanat și lucru manual. Astfel că s-au confecționat diferite decorațiuni pentru diverse evenimente cum ar fi: ornamente cu specific de Crăciun, Paște, 1 și 8 Martie, 1 Iunie, etc.
  4. Programul recreativ a cuprins: activități sportive, plimbări, serbarea zilelor de naștere, petreceri în diferite ocazii. În timpul liber beneficiarii pot asculta muzică, viziona emisiunile preferate sau filme, se pot odihni în salon sau în spațiile amenajate în aer liber.