Search
Close this search box.

Alimentele ca hrană și leac pentru organism

Alimentele ca hrană și leac pentru organism

Omul modern se află într-un proces continuu de transformare și de dezvoltare atât pe plan personal cât și pe plan socio-profesional, fiind constant într-un ritm alert, de multe ori dezorganizat din punct de vedere alimentar și supus unor factori de risc precum stres, oboseală, poluare, care ajung să îi deterioreze sănătatea și bunăstarea psihico-fizică.

Ce putem face pentru ca starea noastră de sănătate să fie protejată de factorii de risc?

Simplu: să alegem un echilibru între muncă și viața personală, să facem mișcare zilnic, să încercăm să facem față situațiilor de stres prin mai multă rugăciune, spovedanie și împărtășanie, să alegem un mod alimentar sănătos, cât mai bogat în vitamine și minerale, fără adaosuri sau substanțe chimice și modificate genetic.

Deși ne aflăm în era tehnologiei și a accesului la informație, omul modern a pierdut din vedere faptul că nu tot ce se vinde pe piață îi este și de folos organismului nostru, iar hrana noastră cea de toate zilele pe care o putem achiziționa în orice clipă de la orice magazin de tip supermarket, fast-food, etc., nu mai are aportul necesar de vitamine, minerale, fibre, enzime, acizi grași esențiali necesari organismului nostru.

Ce putem face în această situație?

Putem să încercăm să ne întoarcem la originile noastre alimentare. DA!  La alimentație simplă, fără E-uri, fără substanțe chimice dăunătoare, la alimentele care nu suferă foarte multă procesare, la produsele culese de țăranii noștri, atât cât le dă Dumnezeu, nu în exces și nu prin tratare chimică, produse ce pot fi achiziționate din piețele publice sau direct de la țărani.

Putem, de asemenea, să îmbogățim alimentația noastră și să sprijinim astfel munca și nevoința monahiilor și monahiilor din mănăstiri prin achiziționarea produselor alimentare pe care aceștia le prepară cu dăruire, post, rugăciune și nevoință atât pentru binele nostru cât și pentru a-și asigura traiul zilnic.

Maicile de la Mănăstirile Nera, Paltin Petru-Vodă și Dragomirna manufacturează cu dragoste produse alimentare precum miere, uleiuri, gemuri, condimente, siropuri, oțeturi sau tincturi care au o valoare nutritivă foarte mare și aduc un beneficiu stării de bine a organismului.

„Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră.” (Fc. 1, 29)

Pe scurt este important să aducem în vedere ce produse alimentare fac bine sănătății noastre și cum putem aborda un mod de viață sănătos chiar și în condiții alerte de viață (servici, familie, viață socială etc.):

Apa de izvor, consumul unei ape calitativ bune, luată direct de la sursă, natură, ajută celulele organismului, facilitează digestia, întărește sistemul imunitar. Se recomandă consumul a cel puțin 2 litri pe zi de apă.

Legumele, sub formă de frunze sau rădăcini, unele pot fi consumate crude sub formă de salate, alte trebuie preparate termic, însă acestea dacă sunt cultivate corespunzător pot oferi organismului aportul optim de elemente nutritive necesare.

Fructe, bogate în vitamine și minerale, se pot consuma în funcție de sezon atât crude cât și sub formă de gemuri sau compoturi și reprezintă o alternativă naturală de înlocuire a zahărului.

Cerealele sunt cele mai valoroase pentru alimentația noastră deoarece îi asigură organismului fibre, enzime, minerale, vitamine, fiind recomandate să se prepare termic, ele pot fii consumate în combinație cu legume sau fructe.

Zarzavaturile și condimentele, consumate crude sau adăugate în mâncare, completează aportul de vitamine și oligoelemente necesare zilnic. Maicile de la Mănăstirea Nera ne pun la dispoziție o gama de condimente pe bază de busuioc, salvie, tarhon, cimbrișor, oregano, precum și Pesto-ul cu leurdă și nucă, fiind excelente pentru alimentele pe bază de cartofi, paste, orez etc.

Fructele oleaginoase, care se pot consuma între mesele principale pentru a potoli senzația de foame, ajută corpul cu asigurarea unui aport natural de acizi grași esențiali. Aceste fructe sunt nucile, alunele, semințele de dovleac și floarea soarelui, migdalele.

Mierea este produsul apicol cel mai bogat în vitamine și minerale, fiind cea mai bună alternativă la înlocuirea zahărului din alimentație și care poate fii consumată ca atare sau în combinație cu propolis, plante sau fructe. Maicile de la Mănăstirile Dragomirna și Nera ne pun la dispoziție câteva produse pe bază de miere și plante aromatice și de leac (ghimbir, scorțișoară, propolis, cătină, cuișoare, inula) care ajută organismul atât ca aliment cât și ca tratament naturist.

Sucuri naturale pe bază de fructe și legume sau obținute din siropuri naturale (coacăze, lămâie, măceșse, cătină etc. în bază de apă, zahăr brun și miere) și apă plată de izvor, completează aportul necesar de vitamine și minerale, asigurând energia necesară unei zile solicitante și stresante.

Gustările naturale și sănătoase, bazate pe un proces de preparare simplu, sunt un aliat excelent pentru un stil de viață sănătos. Maicile de la Mănăstirea Nera ne pun la dispoziție o gamă nouă de crackers (pâine- preparată din făină integrală de grâu, ulei de măsline și floarea soarelui în combinație cu roșii, măsline, verdețuri, semințe- și coaptă pe vatră), aceștia reprezintă o gustare sățioasă și naturală. De asemenea, putem să adăugăm în meniurile noastre varietatea de măsline aduse de la Mănăstirea Ormylia din Grecia.

Uleiuri naturale și virgine obținute din prima presare la rece asigură organismului acizii grași necesari alături de un aport optim de nutrienți esențiali. O alimentație sănătoasă este legată de consumul uleiul de măsline și floarea-soarelui. Atât în sezonul estival cât și în restul anului o salată de legume este bine-venită, iar aromatizarea ei se poate face cu gama de uleiuri bio de la Mănăstirea Nera și Paltin Petru-Vodă: de salvie, de busuioc, de cimbrișor și oregano, de sunătoare.

Oțeturile bio din mere în combinaței cu miere, cătină, măceșe, precum și plante de leac, adăugate în salatele de vară sau diluate în apă și consumate după mese, facilitează digestia și întăresc sistemul imunitar.

Produsele alimentare locale și regionale sunt recomandate de specialiști pentru a menține sănătatea organismului nostru. Aceste recomandări se fac deoarece corpul nostru este influențat și de bagajul genetic cu care ne naștem, acesta fiind influențat de alimentația părinților și înaintașilor noștri.

Alimentele pe bază de ouă, lapte, brânză sunt surse de calciu și minerale și ajută organismul în perioadele în care nu este post să obțină proteinele necesare.

Toate aceste îndrumări alimentare trebuie însoțite și de o viață spirituală adecvată: post, rugăciune, participarea la sfintele slujbe, spovedanie și împărtășanie regulată, deoarece doar cu ajutorul lui Dumnezeu putem face față oricărei probleme care apare în viața noastră.

Vă dorim sănătate și spor în toate.

Florentina Aenoaei

DaruriMănăstirești

Referințe bibliografice:

Nu hrăni cancerul, dr. Pavel Chirilă, Mădălina Popescu, Cristela Georgescu, Editura Christiana, București, 2012

2 Revista Leacuri și Rețete Mănăstirești, articol scris de Maica Marina, nr. 26, 10 febr.-10 apr. 2019, Editura Lumea Credinței

3 Revista Leacuri și Rețete Mănăstirești, articol scris de Maica Marina, nr. 29, 10 aug.-10 oct. 2019, Editura Lumea Credinței

4 Revista Leacuri și Rețete Mănăstirești, articol scris de Maica Marina, nr. 32, 10 febr.-10 apr. 2020, Editura Lumea Credinței

www.darurimanastiresti.ro