Deși toamna este perioada ideală pentru curățenia de sfârșit de an în gospodăriile lor, unii locuitori din orașul Moldova Nouă și din localitatea limitrofă, Padina Matei, au ales un comportament care a stârnit reacții dure din partea autorităților. Acești indivizi au ales să scape de deșeurile din gospodării aruncându-le în locuri neadecvate, creând astfel probleme grave de mediu în zonă. Autoritățile locale au reacționat prompt și hotărât, aplicând amenzi considerabile, dar și obligând vinovații să igienizeze zonele afectate.
Poliția Locală din Moldova Nouă a pornit o campanie pentru depistarea celor care poluează mediul înconjurător, luând măsuri specifice pentru a stopa aceste acțiuni iresponsabile. Într-o primă fază, la data de 23 octombrie 2023, a fost descoperit primul depozit ilegal de deșeuri provenite din renovarea unei locuințe. Autorul acestei acțiuni iresponsabile a fost identificat și sancționat. Acesta, numitul S.G., în vârstă de 52 de ani și domiciliat în comuna Gîrnic, sat Padina Matei, a primit o amendă contravențională în valoare de 2.000 de lei și a fost obligat să efectueze igienizarea locului respectiv pe cheltuiala sa.
Acțiunile autorităților au continuat și au dus la identificarea altor doi indivizi care au încălcat legislația privind mediul înconjurător. Aceștia, numiți N.D., în vârstă de 58 de ani, și C.D., în vârstă de 49 de ani, amândoi din localitatea Moldova Veche, au fost amendați cu un total de 3.000 de lei și obligați să participe la igienizarea zonelor pe care le-au afectat. Aceste sancțiuni au fost aplicate conform HCL nr. 108/31.05.2023, care reglementează măsurile de protecție a mediului și sancționarea contravențiilor în orașul Moldova Nouă.
Primarul Ion Chisăliţă a subliniat importanța prevenirii și promovării bunelor practici în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Cu toate acestea, el a atras atenția că dacă cetățenii nu înțeleg sau nu respectă aceste reguli, autoritățile sunt obligate să aplice legea. El a subliniat că aplicarea amenzilor reprezintă o măsură necesară pentru a menține orașul curat și civilizat. De asemenea, primarul a făcut apel la cetățeni să colaboreze cu operatorii de salubritate pentru a scăpa de deșeurile rezultate din renovări sau construcții, în loc să le arunce ilegal, și să contribuie astfel la menținerea standardelor de civilizație în oraș.
“În ultima perioadă am observat, nu doar în Moldova Nouă, ci și în alte zone ale țării că regulile au fost făcute pentru a fi încălcate. Am spus-o și o repet, nu am pornit pe ideea de a aplica sancțiuni, ci pe ideea prevenției, iar dacă oamenii nu înțeleg cu vorba bună, atunci nu avem altă opțiune decât să aplicăm legea. Altfel nu ar fi corect pentru ceilalți concitadini care selectează deșeurile și care își dau interesul pentru a păstra curățenia în oraș. Vedeți, putea fi mult mai simplu dacă ar fi solicitat sprijin operatorului de salubritate să vină și să le ridice deșeurile din construcții, însă poate s-au gândit că fac economie. Prin aplicarea amenzilor de către polițiștii locali, iată că cetățenii certați cu bunele practici nu au mai făcut nicio economie, ba mai mult, au fost obligați să igienizeze locurile cu pricina. Asta este. Nu voi tolera un astfel de comportament. Din păcate, se pare că lucrurile nu funcționează la așteptările pe care le avem – cu vorba bună… Și atunci mă întreb pentru ce ne zbatem atât să aducem acest oraș la un anumit standard de civilizație? Chiar și așa, mizez în continuare pe bunul simț și pe bunele practici ale majorității concitadinilor mei, catalogând situațiile prezentate ca fiind cazuri izolate”, a declarat primarul Ion Chisăliţă.