Search
Close this search box.

Bugetare Participativă Reșița 2024: Cetățenii decid destinul orașului prin vot

Bugetare Participativă Reșița 2024: Cetățenii decid destinul orașului prin vot

Municipiul Reșița se află în plin proces de Bugetare Participativă, ediția pilot, un demers demn de laudă care aduce cetățenii în prim-planul deciziilor locale. Până pe 15 februarie 2024, rezidenții Reșiței sunt invitați să-și exprime preferințele și să voteze pentru proiectele care vor schimba fața orașului.

În ce constă Bugetarea Participativă Reșița 2024?

Între 25 noiembrie 2023 și 16 februarie 2024, Reșița găzduiește procesul de Bugetare Participativă, o inițiativă menită să transforme ideile și inițiativele cetățenilor în proiecte reale, implementate de administrația publică locală. Etapa de înscriere a proiectelor s-a încheiat pe 15 ianuarie 2024, iar rezultatele preliminare arată că 23 de proiecte au fost propuse, iar 9 au fost declarate eligibile.

Proiecte în dezbatere și vot

Cele 9 proiecte eligibile se împart în două categorii principale: „Mobilitate” și „Amenajarea spațiului public”. La categoria „Mobilitate”, 4 propuneri atrag atenția, de la îmbunătățiri în transportul în comun și limitarea traficului pentru pietoni la extinderea promenadei și îmbunătățiri pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

În ceea ce privește „Amenajarea spațiului public”, 5 proiecte diverse vizează îmbunătățirea școlilor, crearea unui amfiteatru în aer liber și amenajarea unor spații verzi în oraș.

Procesul de vot și importanța implicării cetățenilor

Aceste proiecte se află acum în dezbatere și vot până pe 15 februarie 2024. Fiecare rezident al Reșiței este îndemnat să-și exprime preferințele votând proiectul preferat în fiecare dintre cele două categorii: „Mobilitate” și „Amenajarea spațiului public”. Aceasta este o oportunitate unică de a contribui la modelarea viitorului orașului.

Consiliul Bugetării Participative și bugetul alocat

Pentru a asigura transparența și echitatea în proces, proiectele au fost evaluate de către Consiliul Bugetării Participative, format din reprezentanți ai Primăriei și ai societății civile locale. Cu un buget total de 1.000.000 lei, alocat în mod echitabil pentru cele două categorii, acest proces demonstrează angajamentul autorităților locale față de implicarea cetățenilor în deciziile publice.

Proiecte nevotate și perspective viitoare

În paralel, 14 proiecte au fost considerate incomplete și nu au ajuns în etapa de vot. Cu toate acestea, municipalitatea le va evalua, ținând cont de intențiile de investiții ale Primăriei, cu posibilitatea de a le integra în viitoarele planuri de dezvoltare a orașului.

Îndemn la implicare și vot

Îndemnăm cetățenii Reșiței să se implice activ în acest proces de Bugetare Participativă și să-și exprime opțiunile prin vot. Fiecare vot contează, iar rezultatele vor reflecta dorințele comunității în ceea ce privește dezvoltarea orașului. Conturile pentru vot pot fi create pe platforma oficială Bugetare Participativă Reșița, iar respectarea regulamentului este esențială pentru validarea voturilor.

Orașul Reșița își deschide porțile pentru contribuția cetățenilor săi în modelarea viitorului său. Prin Bugetarea Participativă, comunitatea devine arhitectul propriei evoluții.