Search
Close this search box.

Ce sunt codurile de eroare HTTP

Ce sunt codurile de eroare HTTP

Odata intrat in tagma celor care detin un site sau un blog, incep intrebarile. De exemplu ce sunt codurile de eroare HTTP si cat de tare trebuie sa ne speriem atunci cand le primim de la serverul care ne gestioneaza site-ul?

In general un server ne informeaza despre starea site-ului nostru, iar aceasta informare se face prin coduri de trei cifre, grupate la randul lor in cinci categorii sau clase:

  • 1xx: Informativ
  • 2xx: Succes
  • 3xx: Redirectionare
  • 4xx: Eroare client
  • 5xx: Eroare de server

Asa cum vedeti doar doua clase se refera la erori, clasa 4 si 5, deci despre ele ar trebui sa vorbim in cele ce urmeaza, sa vedem ce anume semnifica ele si cum se pot remedia, informatii pe care le gasesti si pe site-ul AfluOnline. In mod normal puteti vedea aceste erori in jurnalele de pe server, doar ca multa lume nu stie unde sa le caute si cum sa remedieze problemele respective.

La fel de des aceste erori dispar de la sine, fara ca noi sa facem ceva. La nivel de utilizator al unui site erorile se vad atunci cand accesam adresa URL ( Uniform Resource Locator sau pe romaneste Adresă uniformă pentru localizarea resurselor ) a site-ului.

Aceste probleme apar de ele mai multe ori datorita unor probleme venite de la cei de la care am luat o gazduire web ( mai ales erorile din clasa 5) .

Clasa 4xx: Eroare client

Cea mai nesemnificativa eroare daca putem sa-i zicem asa este eroarea 4xx. De cele mai multe ori este vorba de o interogare gresita a serverului.

Tot la categoria de erori la care nu trebuie sa ne facem griji este codul 401. Aici pur si simplu nu avem drept de acces asupra reusrsei respective, sau am introdus date de logare gresite.

Mai des intalnim insa eroarea HTTP 404 Not Found, adica pagina pe care o cautam nu exista pe site. Se poate intampla sa fi tastat noi gresit adresa, deci nu avem de ce sa ne facem griji.

5xx: Eroare de server

Cea mai frecventa eroare din aceasta categorie este eroarea 5xx,  este o eroare interna a serverului si inseamna ca serverul nu poate procesa cererea dintr-un motiv necunoscut. Asadar daca este prea frecventa aceasta eroare ar fi bine sa luam legatura cu firma de hosting sau cu un programator.

O posibila cauza ar putea fi ca ati modificat intr-un mod neadecvat fisierul .htaccess, ca sa vedeti daca este asa este suficient sa-l deschideti si sa vedeti daca sunt instructiuni noi in el sau nu. Nu modificati nimic daca nu va pricepeti, lasati specialistii sa-si faca treaba, pentru asta sunt platiti.

503 Serviciu Indisponibil

Codul de stare 503 inseamna Service Unavailable si inseamna ac fie este supraincarcat fie este in stare de mentenanta. Nu trebuie sa va faceti griji decat daca eroarea persista pentru mai mult timp. In mod normal in termen destul de scurt eroarea dispare.

Daca totusi nu este asa, sunati la firma de hosting si cereti sa se faca o verificare si daca este cazul sa se ia masuri de repunere a serverului online.

504 Gateway Timeout

Aceasta este o eroare destul de des intalnita pe serverele shared, care deseori nu fac fata cererilor de la clientii lor ( site-uri ) si dau aceasta eroare. De aceea cand va ganditi sa achizitionati o gazduire web trebuie sa luati in calcul si variantele mai scumpe dar care va feresc de astfel de erori in majoritatea timpului.

Pe de alta parte daca nu aveti o viteza de incarcare prea mare este posibil sa aveti setata o durata de expirare a gateway-ului sau a serverului proxy prea scurta, lucru ce se poate remedia rapid prin marirea acestui parametru la o valoare acceptabila.

3xx: Redirectionare

La final o sa discutam putin despre codurile din categoria 3xx, mai exact despre 301, cel mai cunoscut cod folosit pentru redirectionarea unei adrese URL catre o alta adresa URL.

Procesul poarta numele de redirectionare HTTP si este foloita destul de des fie cand schimbam adresa unei pagini, dar si cand mutam continutul unui site de pe o adresa pe una noua.

In general folosi acest mijloc de a trimite vizitatorii catre noua adresa in cazul in care adresa veche este inca disponibila sub forma de link fie in cautari sau pe alte site-uri, cum ar fi de exemplu Facebook.

Daca nu am face o asfel de redirectionare, cand un cititot acceseaza linkul vechi pe site-ul de socializare ar primi o eroare 404, adica pagina veche nu mai este disponibila.

Facand insa o redirectionare 301, atat cititorii cat si motoarele de cautare vor descoperi noua adresa. Iata deci ca unele coduri ne sunt chiar folositoare, trebuie sa stim doar cum sa le folosim ca sa stim ce avem de facut.