Search
Close this search box.

Ce sunt televizoarele 4K și de ce ar trebui să le cumperi

Ce sunt televizoarele 4K și de ce ar trebui să le cumperi

Atunci când vrei să îți cumperi un televizor ai de ales între foarte multe opțiuni, iar rezoluția acestuia este unul dintre criteriile cele mai importante pe care trebuie să le ai în vedere.
Unele dintre cele mai dorite televizoare ale momentului sunt cele 4K, care reprezintă în mare parte o noțiune de marketing la care recurg producătorii de televizoare, dar nu e doar asta. Tehnic, există o diferență între acestea și televizoarele HD sau Full HD, pentru că se află pe o treaptă superioară din punct de vedere al calității imaginii. Mai sunt cunoscute și sub denumirea UHD (Ultra HD), chiar dacă în termeni de pixeli există o oarecare diferență, dar nu semnificativă.

Un televizor 4K are o rezoluție de 4096 X 2160, iar un UHD are o rezolutie de 3840 X 2160. În condițiile acestea este firesc să te întrebi ce sunt televizoarele 4K și de ce ar trebui să le cumperi pe acestea în detrimentul altora. Televizoarele 4K vin cu o multiplicare de patru ori a pixelilor fata de televizoarele Full HD. Primele au 8 milioane de pixeli, iar cele din urma au doar 2 milioane. Diferentele dintre cele doua sunt astfel nete si se pot vedea cu ochiul liber, dar asta nu e tot.

Un televizor 4K poate avea prețuri mult diferite unele față de altele iar acest lucru nu este dat doar de producătorii acestora ci şi de tehnologiile din spatele lor sau de tipul rezoluției pentru că rezoluția 4K este de trei tipuri:

  • UHD-1 (3840 x 2160)
  • UW4K (3840 x 1600)
  • DCI 4K (4096 x 2160)

Există însă persoane care nu consideră că rezolutia 4K este sinonimă cu cea UHD. Un lucru cert pentru toți este însă faptul că în ceea ce privește tehnologia din spatele televizoarelor 4K se poate alege între televizoarele LED și OLED. Cele din urmă sunt mai scumpe dar vin cu o serie de avantaje cum ar fi faptul că funcționează fără a avea nevoie de iluminare din spatele display-ului iar culoarea neagra este astfel mai intensă. De asemenea, contrastul dintre culori este mai profund.

Din punct de vedere tehnic, una dintre cele mai mari diferențe între televizoarele LED și cele OLED este aceea că cele din urmă își generează singure propria sursă de lumină și nu au nevoie de o sursă externă de iluminare. Din acest punct de vedere sunt mai puțin obositoare pentru ochi în momentele când te uiți la ele seara sau noaptea. Dacă nu ești înca convins că trebuie să îți cumperi un televizor 4K, ar trebui să stii că dacă vrei să îți cumperi un televizor cu diagonală mare, rezoluția 4K este ideală. Cu cât ecranul este mai mare, cu atât claritatea și profunzimea imaginii poate avea de suferit și trebuie să te asiguri că ai cea mai bună rezoluție.

În concluzie, televizoarele 4K au culori mai intense și mai vii decât televizoarele HD sau Full HD, având până la 8 milioane de pixeli, de patru ori mai mulți decât un Full HD.