Companiile reșițene susțin programul ”Școala Duală”

Companiile reșițene susțin programul ”Școala Duală”

Ieri, în sala de ședință a Consiliului Local, s-au semnat contractele-cadru între Primăria Reșița, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și mai multe societăți comerciale pentru implementarea proiectului „școală duală”. Acest sistem se vrea a fi principalul furnizor de forță de muncă înalt calificată pentru industria locală.
Cei care aleg școala duală beneficiază de sprijin financiar și au prioritate la angajare în momentul absolvirii. De la bugetul de stat se acordă pentru fiecare elev o bursă profesională, în cuantum de 200 de lei/lună, precum și manuale gratuite. În plus, Primăria Reșița va acorda bursa REPOP, în valoare de 100 de lei/lună, pentru elevii cazați în căminele școlare din oraș. Agenții economici asigură și ei burse suplimentare, plata cazării la internat, asigură masă gratuită, decontează sau asigură transportul și, cel mai important, un loc de muncă la finalizarea studiilor.

primaria resita, nelu popa

”Știu, sunt un optimist. Mă uit la căminele școlilor din Reșița și îmi doresc să le văd din nou pline. Îmi doresc ca tinerii reșițeni să rămână după terminarea școlii în orașul lor, să nu mai fie nevoiți să plece din țară sau să vândă cartofi prăjiți cu diploma de studii superioare în sertar. Învățământul românesc trebuie să se adapteze cât mai rapid la cerințele mediului de afaceri, ale economiei reale, care sunt cu totul altele astăzi decât acum două decenii. Școala duală înseamnă învățământ profesional de trei ani care pune în primul rând accentul pe formarea practică, un sistem finanțat de autorități în parteneriat cu mediul privat care asigură forța de muncă necesară pe piață, dar oferă și tânărului absolvent posibilitatea să-și practice meseria. Astăzi am făcut un pas foarte important în acest sens, 150 de elevi vor începe în toamnă cursurile școlii duale în șase clase de la Colegiul Economic al Banatului Montan, Colegiului Tehnic Reșița și Colegiul Tehnic Cărășan, după ce am semnat contractele-cadru între Primăria Reșița, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și mai multe societăți comerciale. Sunt mândru că am reușit să implementăm acest sistem de școală duală în Reșița și sunt sigur că mult mai mulți părinți care vor vedea oportunitățile lui, își vor înscrie copiii pentru că este evident faptul că tot mai multe companii sunt interesate să își asigure o forță de muncă bine pregătită.” a declarat Ioan Popa, Primarul Municipiului Reșița.

 

sala de sedinte consiliu local