Controalele oficiale și măsurile dispuse pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale 2019 și cu ocazia zilei de 1 Mai

Poftiți în Piața Gugulanilor!

În perioada Sărbătorilor Pascale (15.04-28.04.2019)  au fost sacrificați în cele șase centre de tăiere miei avizate sanitar veterinar temporar un număr total de  –  2265 capete miei astfel: – Consiliul local Moldova Nouă  –  270 capete, Serviciul Public Piața Gugulanilor – Caransebeș  –  584 capete  ,  Serviciul Public Piața Agroalimentară Oravița  –  367 capete, Serviciul Public Piața Bocșa  –  140 capete, SC. Piețe Reșița Sud  –  575 capete și SC. Piețe Reșița Nord  –  329 capete .

În  perioada 01.04.- 01.05.2019   au fost efectuate controale atât în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale  cât și cu ocazia zilei de 1 Mai (zonele de interes turistic)controlate un număr de  132 de unități înregistrate sanitar veterinar (magazine alimentare/ mixte- 46, alimentație publică- 42, supermarket-uri- 15,  punct debarcare pește – 1,  măcelării – 13, carmangerii – 5,  depozit alimentar-5, centre de tăiere miei- 3, laborator de cofetărie-patiserie  – 1, bar – 1) și 1 unitate autorizată sanitar veterinar – centru de ambalare ouă .

Principalele neconformități identificate cu ocazia acestor controale au fost cu privire la manipularea și  depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare , întreținerea în condiții necorespunzătoare a spațiilor de depozitare, monitorizare incompletă a temperaturii la agregatele frigorifice, etichetare necorespunzătoare, neprezentarea documentelor din care să rezulte acțiunea DDD. Au fost aplicate un număr de  15 avertismente și 7 amenzi contravenționale în valoare de 26000 lei.

A fost reținută oficial cantitatea de 57,44 kg produse de origine animală (38,64 kg carne și  produse din carne , 18,3 kg peste și  0,5 kg produse lactate) pentru neprezentarea documentelor de proveniență și de calitate , absența etichetei și depozitarea necorespunzătoare a acestora (altă temperatură decât cea impusă de producător), acestea fiind dirijate către o unitate de neutralizare.

A fost dispusă măsura suspendării temporare a activității unui magazin alimentar pentru nerespectarea cerințelor generale de igienă (igiena necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și comercializare ,  personal angajat în unitate fără echipament de protecție și fișe de aptitudini, neprezentarea documentelor din care să rezulte efectuarea acțiunii DDD și neasigurarea unei facilități pentru retragerea de la comercializare  și depozitarea SNCU) .

Împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Politie Caraș-Severin au fost efectuate 12 controale în trafic – pe E 70 – în localitățile Ilova, Feneș, Armeniș, Constantin Daicoviciu, Plugova, Teregova ; pe DN 58 în localitatea Anina ; pe  DN 57 și DJ 581 în localitatea Grădinari; pe DN 58B și DJ 572 în localitatea Măureni . Au fost verificate un număr de 79 mijloace de transport. În urma acestor controale au aplicate 2 amenzi contravenționale în valoare de 3600 lei pentru un transport de ovine fără documente prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru un transport de păsări cu mijloc de transport neautorizat sanitar veterinar.

Related Posts