Forța Dreptei obține o victorie în lupta pentru integritatea procesului electoral

Forța Dreptei pregătește terenul pentru o alianță de centru-dreapta în perspectiva alegerilor din 2024

Într-o mișcare considerată de mulți ca fiind un pas înainte pentru democrația din România, partidul Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban, a reușit să declanșeze un control de constituționalitate asupra controversatei ordonanțe de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Această acțiune vine în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Forța Dreptei, marcând astfel al doilea complet de judecată care solicită Curții Constituționale a României (CCR) să examineze ordonanța.

Ordonanța de comasare a alegerilor este un act normativ emis de Guvernul României, cunoscut sub numele de OUG nr. 21/2024. Aceasta prevede unificarea calendarului pentru alegerile locale cu cele europarlamentare.

Orban subliniază importanța ca Președintele CCR să programeze rapid o analiză și să se pronunțe asupra excepțiilor de neconstituționalitate, argumentând că desfășurarea alegerilor sub umbra unei ordonanțe potențial neconstituționale ar putea echivala cu fraudă electorală. El avertizează că orice viciu de neconstituționalitate identificat post-electoral ar putea duce la anularea rezultatelor, punând astfel în pericol legitimitatea întregului proces electoral.

În încheiere, Orban își exprimă recunoștința față de avocatul Alex Dumitrescu, care a pledat cauza partidului și a pregătit argumentele care au convins ÎCCJ să inițieze controlul constituțional.