Legea privind registrul traficanților de droguri: Un pas hotărât pentru combaterea infracțiunilor legate de droguri

Legea privind registrul traficanților de droguri: Un pas hotărât pentru combaterea infracțiunilor legate de droguri

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a depus legea în Parlament pentru monitorizarea și controlul traficanților de droguri

Într-un demers important în lupta împotriva traficului și consumului ilicit de droguri, Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat depunerea legii privind registrul traficanților de droguri în Parlamentul României. Această inițiativă vine în contextul eforturilor susținute de a combate infracțiunile legate de droguri și de a proteja societatea de riscurile asociate acestora.

Legea prevede înregistrarea în registrul traficanților de droguri a persoanelor care au comis infracțiuni conform Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, precum și a celor care au încălcat dispozițiile Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Astfel, această măsură va viza persoanele care au fost implicate în activități precum traficul de droguri de risc și de mare risc, furnizarea de locuințe pentru consum de droguri, eliberarea de droguri de mare risc știind că rețeta este falsă sau administrarea drogurilor în afara condițiilor legale, printre altele.

Printre obligațiile impuse acestor persoane se numără prezentarea periodică la organele de poliție de pe raza cărora își au domiciliul sau reședința. Această prezență trebuie să aibă loc o dată la 3 luni și are scopul de a comunica informații relevante cu privire la:

1. Profesia, meseria sau activitatea desfășurată.
2. Mijloacele de existență.
3. Persoanele cu care locuiesc sau cu care au avut contact direct și sistematic.
4. Unitățile de învățământ preuniversitare/universitare, taberele școlare, cluburile, festivalurile sau orice loc frecventat în mod preponderent de persoana înregistrată în registru.
5. Adresa de domiciliu.
6. Modalitatea de comunicare cu organele de poliție.

Aceste măsuri sunt menite să contribuie la monitorizarea și controlul mai eficiente ale persoanelor implicate în traficul de droguri și activitățile legate de acestea, asigurând astfel o mai mare siguranță și protecție pentru societate.

Implementarea Registrului Traficanților de Droguri reprezintă un pas important în încercarea de a reduce impactul negativ al drogurilor asupra comunității, și în același timp, oferă instrumente esențiale forțelor de ordine pentru combaterea eficientă a infracțiunilor din domeniul drogurilor.