Ludovic Orban: Orice creștere a fiscalității va încetini creșterea economică și nu va aduce bani în plus la buget

Ludovic Orban: Orice creștere a fiscalității va încetini creșterea economică și nu va aduce bani în plus la buget

De la gaura de 20 de miliarde la buget, la amenințarea creșterii economice, guvernul PSD-PNL se îndreaptă spre o catastrofă financiară.

România se confruntă în prezent cu o criză economică gravă, iar soluțiile propuse de guvernul PSD-PNL pot agrava situația. Deși deficitul bugetar a devenit evident și alarmant, coaliția de guvernare pare să nu învețe din greșelile trecutului și insistă asupra unei soluții proaste: creșterea fiscalității. Cu experiența negativă a anului precedent, această alegere este considerată o crimă economică cu premeditare ce va afecta nu doar mediul privat, ci și economia țării în ansamblu.

„Guvernul PSD-PNL a impus în 2023 un buget mincinos, cu venituri umflate cu pompa pentru a permite cheltuieli nesăbuite. Cum „minciuna are picioare scurte”, adevărul a ieșit la suprafață repede, chiar ministrul finanțelor, Adrian Câciu, fiind acela care a trebuit să recunoască, încă din 5 aprilie 2023, că există o gaură la buget de 20 de miliarde”, declară Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei.

Gaura de 20 de miliarde la bugetul impus de guvernul actual în 2023 a adus la iveală adevărul dureros despre managementul financiar al țării. Veniturile bugetului au fost umflate artificial pentru a susține cheltuieli nesăbuite, iar consecințele nu au întârziat să apară. În loc să adopte măsuri concrete pentru a rezolva această criză, liderii coaliției au preferat să inunde spațiul public cu declarații contradictorii, fără a se întâmpla nimic semnificativ

Un exemplu elocvent în acest sens este ordonanța 16 din anul precedent, care a impus creșteri ale taxelor, impozitelor și contribuțiilor. În loc să aducă venituri suplimentare la buget, aceste măsuri au avut efecte catastrofale asupra economiei. Peste 200.000 de contracte part-time au fost încheiate, iar veniturile din accize au scăzut cu peste 30% în primele cinci luni ale anului, comparativ cu anul anterior. Creșterile de fiscalitate au dus la încetinirea creșterii economice și la scăderea încrederii investitorilor în economia românească.

Biroul Politic Național Forța Dreptei avertizează că o nouă creștere a fiscalității va fi dezastruoasă pentru mediul privat, care deja se confruntă cu dificultăți majore. Firmele vor fi nevoite să facă față noilor poveri fiscale, ceea ce va duce la închiderea multora dintre ele sau la migrarea către evaziune fiscală. Investitorii străini, esențiali pentru dezvoltarea economică a țării, se vor gândi de două ori înainte de a investi în România din cauza instabilității fiscale.

În loc să aleagă această cale periculoasă, Forța Dreptei somază guvernul să adopte măsuri responsabile pentru rezolvarea deficitului. Reducerea drastică a cheltuielilor, creșterea absorbției fondurilor europene și îmbunătățirea colectării ar putea fi alternative mai eficiente, care să nu pună în pericol dezvoltarea economică a României„, mai adaugă Ludovic Orban, președintele partidului Forța Dreptei.

În contextul în care țara se luptă cu probleme economice majore, este imperativ ca guvernul să acționeze cu înțelepciune și să aleagă măsuri care să stimuleze creșterea economică și să asigure un viitor mai prosper pentru România. Oricare creștere a fiscalității, într-o perioadă atât de dificilă, reprezintă o abordare nesăbuită și riscantă, cu consecințe potențial dezastruoase asupra economiei naționale.