Material lemnos estimat la peste 100.000 de lei, confiscat în ultima săptămână în Caraș-Severin

Material lemnos estimat la peste 100.000 de lei, confiscat în ultima săptămână în Caraș-Severin

Pe parcursul ultimei săptămâni, polițiștii cărășeni împreună cu inspectori silvici de la Garda Forestieră Județeană Caraș-Severin au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea ilegalităților silvice pe raza județului, efectuând în acest sens, verificări la depozitele și platformele primare de exploatare a materialului lemnos, precum și controale în trafic, la autovehiculele care transportă masă lemnoasă pe drumurile din județ.

Astfel, în urma abaterilor constatate, polițiștii de la Compartimentul Combaterea Delictelor Silvice au aplicat 6 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 34.000 de lei și s-a dispus confiscarea valorică și faptică a unei cantități totale de 674 de metri cubi de material lemnos, de diferite specii și sortimente, în valoare de  101.343 de lei.

Exemple:

La data de 27.04.a.c., pe un drum public din apropiere de Bozovici, polițiștii au oprit pentru control un ansamblu de vehicule, care transporta peste 44 de metri cubi lemn de foc, deși în documentele de însoțire figurau doar 28 de metri cubi, pentru diferența de peste 16 metri cubi de lemn, conducătorul auto neputând prezenta documente legale.

În acest caz, polițiștii au aplicat o sancțiune contravențională de 6.000 de lei și au dispus confiscarea fizică a celor 16,5 metri cubi de lemn de foc, fără documente.

În urma unor controale efectuate la două societăți comerciale din zona Oravița, s-a stabilit că persoanele juridice în cauză au livrat peste 27 de metri cubi lemn de foc, specia fag, fără proveniență legală. Și în acest caz, s-au aplicat amenzi contravenționale de 5.000 de lei și s-a dispus confiscarea valorică a materialului lemnos estimat la peste 4.600 de lei.

De asemenea, s-au efectuat verificări cu privire la modul de respectare a prevederilor legale privind proveniența materialelor lemnoase înregistrate în aplicația SUMAL și expedierea materialului lemnos din platformele primare, rezultând în cazul mai multor societăți comerciale din zonele Caransebeș, Bocșa și Bozovici, un volum total de peste 590 de metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 85.000 de lei, transportat peste volumul înregistrat în procesele verbale de reprimire.

În aceste cazuri, au fost aplicate sancțiuni contravenționale de 20.000 de lei și s-a dispus confiscarea valorică a celor peste 590 metri cubi de lemn, de diferite specii și sortimente.

Polițiștii cărășeni împreună cu reprezentanții celorlalte instituții cu atribuții în domeniul prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic continuă acțiunile pe raza județului și în perioada următoare.

Related Posts