O nouă tranșă de sprijin pentru persoanele vulnerabile din România: 2,5 milioane de carduri alimentate cu 250 de lei

O nouă tranșă de sprijin pentru persoanele vulnerabile din România: 2,5 milioane de carduri alimentate cu 250 de lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene extinde Programul „Sprijin pentru România” pentru a contracara costurile de trai și pentru a susține puterea de cumpărare.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vine în sprijinul persoanelor vulnerabile din România prin alimentarea cu o nouă tranșă de 250 de lei a aproximativ 2,5 milioane de carduri „Sprijin pentru România”. Această măsură de sprijin, care se desfășoară în cadrul programului cu același nume, are ca scop atenuarea presiunilor financiare asupra persoanelor cu venituri mici și vulnerabile, în contextul în care prețurile produselor de bază au înregistrat o scădere medie de 25% în ultimul timp.

Această inițiativă marchează o etapă importantă în cadrul Programului „Sprijin pentru România”, gestionat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în colaborare cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Deja în a șaptea tranșă a acestui program, aproximativ 625 milioane lei sunt alocate pentru a susține beneficiarii eligibili cu sume de 250 de lei la fiecare două luni. Aceste beneficii ajung la persoanele aflate în situații dificile și vulnerabile, menținându-le astfel accesul la alimente și mese calde.

Ministrul Adrian Câciu, reprezentant al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, a subliniat importanța acestui program pentru comunitatea vulnerabilă: „Pentru prima dată, acordarea sumei de 250 lei pe cardurile de alimente, atât de necesară persoanelor cu venituri mici, vine în contextul în care prețul produselor de bază scade, în medie, cu 25%. Astfel, măsurile agregate de susținere a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile conduc la un rezultat pozitiv în contextul în care oamenii vor avea la dispoziție aceleași produse, dar la un preț mai mic.

Programul „Sprijin pentru România” a avut un impact semnificativ de la lansarea sa, acum mai bine de un an. Cu peste 2,5 milioane de români aflați în situații dificile care au beneficiat de acest ajutor până în prezent, eforturile conjugate ale ministerelor implicate au făcut diferența în viețile celor care depind de această asistență pentru a-și asigura necesitățile de bază.

Persoanele eligibile pentru aceste ajutoare sunt variate și cuprind următoarele categorii:

– Pensionarii sistemului public de pensii și cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale, cu venituri lunare până la 1.700 lei pentru anul 2023.
– Persoanele încadrate în grade de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare până la 1.700 lei pentru anul 2023.
– Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, având venituri lunare până la 675 lei pe membru de familie pentru anul 2023.
– Familiile monoparentale, cu venituri lunare până la 675 lei pe membru de familie pentru anul 2023.
– Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.
– Persoanele fără adăpost, conform prevederilor legale în vigoare.

Pentru a asigura transparența și echitatea în distribuirea acestor resurse, nivelul veniturilor este verificat atent de către Agenția Națională de Administrare Fiscală și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale înainte de alocarea fiecărei tranșe. Persoanele care nu primesc aceste ajutoare sau întâmpină dificultăți în procesul de alimentare a cardului sunt încurajate să contacteze Ministerul Muncii și Solidarității Sociale sau instituțiile subordonate acesteia.

De la începutul programului și până în prezent, beneficiarii au primit deja 7 tranșe aferente ajutoarelor de 250 de lei, reprezentând un efort considerabil în sprijinirea comunităților vulnerabile din România.

Într-o perioadă în care echilibrul financiar al multor persoane este pus la încercare, extinderea și continuarea programului „Sprijin pentru România” reflectă angajamentul autorităților în a oferi o mână de ajutor celor aflați în dificultate și în a asigura un nivel minim de trai pentru toți cetățenii. Aceste eforturi se îndreaptă către crearea unei societăți mai echitabile și mai reziliente în fața provocărilor socio-economice.